ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un interviu publicat vineri, ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak a atras atenția statelor europene că, prin contract, nu au voie să reexporte gazul achiziționat din Rusia și a amenințat cu întreruperea furnizării gazelor, dacă UE nu își va respecta angajamentele.

UPDATE. 20.00 Reuniunea trilaterală de la Berlin pe tema securității energetice s-a încheiat cu un acord major. Ucraina și Rusia au ajuns la un acord prealabil pentru restabilirea livrărilor de gaze naturale rusești spre Ucraina, punând capăt unei crize care amenința aprovizionarea cu gaze a Europei în pragul iernii, a anunțat comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, potrivi Reuters și AFP, preluate de AGERPRES.

Acordul prealabil, care trebuie să fie aprobat și de guvernele ucrainean și rus, prevede că Gazprom este gata să livreze Ucrainei o cantitate de cel puțin cinci miliarde de metri cubi de gaze naturale în lunile următoare, contra plății anticipate. În schimb, Ucraina a fost de acord să plătească Rusiei suma de 3,1 miliarde de dolari până la finele anului, dintre care cel puțin două miliarde de dolari până la finele lunii octombrie. Uniunea Europeană, Ucraina și Rusia au avut vineri la Berlin o reuniune trilaterală pe tema securității energetice. Cele trei părți au fost reprezentate de comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, și omologul său ucrainean, Iuri Prodan. O nouă reuniune de acest tip este programată a avea loc săptămâna viitoare tot în capitala Germaniei pentru a definitiva acordul preliminar anunțat vineri.

Noi sperăm că partenerii noștri externi vor respecta acordurile. Acesta este unicul mod pentru a garanta că nu vor fi întreruperi în furnizarea de gaze către consumatorii europeni”, a spus ministrul rus al Energiei, înainte de noile discuții care urmează să aibă loc la Berlin între Rusia, Ucraina și Comisia Europeană.

Discuţiile trilaterale urmăresc rezolvarea contenciosului între Kiev şi Moscova pe tema gazelor şi garantarea livrărilor către UE, care depinde în proporţie de 30 la sută de Rusia pentru aprovizionarea cu gaz, dintre care jumătate tranzitează Ucraina, scrie site-ul italian La Repubblica.

Pe fondul crizei din Ucraina și al refuzului Kievului de a plăti un preț mult mai mare fixat de Moscova, în iunie, rușii de au întrerupt livrările de gaz către Ucraina. Potrivit Rusiei, Ucraina are în prezent o datorie de 5,3 miliarde de dolari. "Suntem pregătiţi să nu cerem această plată imediat. Gruparea ucraineană Naftogaz trebuie să plătească imediat două miliarde de dolari, apoi putem restructura restul datoriei", a adăugat Novak.

Risc pentru Europa

Circa 15% din gazul consumat în Uniunea Europeană tranzitează Ucraina, iar ”războaiele gazului”, dintre Moscova și Kiev, din 2006 și 2009, au avut consecințe asupra furnizărilor de gaz către Europa. Purtătorul de cuvând al companiei ruse Gazprom, Serghei Kupriyanov, a dat asigurări, recent, că va continua să furnizeze gaze ”la volum maxim” către consumatorii europeni, iar Ucraina este obligată să asigure tranzitul gazelor, conform contractului.