ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 21:55 Purtătorul de cuvânt al Președinției, Bogdan Oprea, a anunțat luni seară că Acordul Stand-by 2013 - 2015 cu FMI este şi rămâne valabil.
Prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, a făcut o afirmaţie incorectă din care rezultă că nu cunoaşte modul în care funcţionează acordul dintre România şi Fondul Monetar Internaţional. Pentru ca românii să fie corect informaţi trebuie spus că Acordul stand-by 2013 - 2015 este şi rămâne valabil. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a cerut doar renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intenţie.

Trebuie ştiut că scrisoarea de intenţie reprezintă o evaluare de parcurs, realizată la fiecare trei luni, a modului în care Guvernul a îndeplinit condiţionalităţile din acord şi prin care statul român, atunci când este cazul, îşi asumă noi angajamente menite să ducă la îndeplinire principiile de bază prevăzute în acordul deja semnat.

Domnul preşedinte Traian Băsescu a cerut ca din noile angajamente asumate de Guvern în această ultimă scrisoare de intenţie să nu facă parte şi introducerea accizei de 7 eurocenţi la combustibili. Această acciză ar duce la creşterea preţurilor şi ar afecta, în mod deosebit, populaţia săracă, întreprinderile mici şi mijlocii şi transportatorii, şi s-ar constitui, totodată, într-o frână pentru relansarea creşterii economice.

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că a decis să nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, informează Agerpres.
"Subiectul este legat de Memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare, de către Guvern, memorandum care abordează două teme: prima este aprobarea rezultatului discuţiilor purtate cu Fondul, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, cea de-a doua temă este aprobarea semnării Memorandumului de către domnul ministru Chiţoiu şi domnul ministru Liviu Voinea. Este vorba de Memorandumul pentru aprobarea negocierilor purtate de Guvern cu Fondul, UE şi Banca Mondială şi aprobarea, pentru semnarea Scrisorii Guvernului către Fond, a scrisorii care ar trebui să intre în consiliul Fondului, în luna decembrie. Am decis să nu aprob acest Memorandum, pentru că, pe pagina a treia, este făcută menţiunea, la obligaţiile pe care şi le asumă guvernul, majorarea accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi/litru", a a declarat şeful statului.

El a estimat că o creştere a accizei ar antrena o creştere a preţurilor, implicit a inflaţiei, iar "foarte multe întreprinderi mici şi mijlocii, precum şi companii de transport vor intra în insolvenţă sau în faliment".
"Nu doresc măsuri care să frâneze relansarea economică, iar banii care s-ar obţine din această acciză suplimentară, care în scrisoare este trecută 7 cenţi, dar în realitate, la pompă, ea se va reflecta în 12 cenţi, pentru că i se aplică TVA, i se aplică inflaţia din 2012 şi i se aplică cursul de schimb, din 1 octombrie 2012. Ea ajunge la pompă, această acciză, 52 de bani la motorină şi 53 de bani la benzină, ceea ce înseamnă o creştere cu 8% a preţurilor combustibililor pentru populaţie şi pentru societăţi. Efectele vor fi creşterea preţurilor, o creştere suplimentară a inflaţiei, foarte multe întreprinderi mici şi mijlocii, precum şi companii de transport care vor intra în insolvenţă sau în faliment şi cel mai rău efect va fi acela exact la adresa acelora pe care guvernul spune că vrea să îi ajute", a spus Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat pentru Agerpres că Acordul cu FMI este în acest moment suspendat, ca reacţie la anunţul președintelui României potrivit căruia nu va semna memorandumul vizând negocierile cu instituţiile financiare internaţionale.