ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepremierul Liviu Dragnea a dezvăluit că Executivul și Parlamentul nu au renunțat la Legea Descentralizării, chiar dacă a fost declarată neconstituțională în data de 10 ianuarie, iar cele două instituții vor continua acest proces după ce Curtea Constituțională va face publică motivarea deciziei. Liviu Dragnea susține că România și Bulgaria sunt unicele țări din Uniunea Europeană care nu sunt descentralizate.
Discutăm (cu reprezentanţii PSD din teritoriu - n.r.) şi despre descentralizare, pentru că este un proiect la care nu renunţăm. O să aşteptăm motivarea Curţii şi o să continuăm. Vedem ce spune Curtea, modificăm ceea ce ne cere Curtea în legea respectivă, pentru că nu cred că poate fi declarat neconstituţional procesul în sine de descentralizare.

Am văzut foarte multe comentarii. Deocamdată, mă abţin până văd motivarea Curţii şi am pregătit deja paşii care urmează să-i facem ca Guvern şi Parlament.

Am fi printre puţinele ţări, dacă nu singura ţară din UE, împreună cu Bulgaria, care nu am avea descentralizare. Până la urmă, decizia şi puterea trebuie duse mai aproape de oameni, nu trebuie să rămână la Bucureşti, cu toate declaraţiile războinice pe care le-am auzit, cu toate afirmaţiile, cu toate aşa-zisele analize. Mergem înainte, pentru că este esenţial pentru reforma administraţiei publice.

Curtea Constituțională a fost sesizată de 70 de deputați ai PDL în data de 23 noiembrie:
Sesizarea către Curtea Constituţională a României arată că, în opinia semnatarilor, legea privind descentralizarea unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale încalcă dispoziţiile constituţionale din articolul 1 (aliniate 1,3,4 şi 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 şi 136.

Proiectul încalcă articolul care consacră unitatea statului român. Legea permite transferul de proprietate între unităţile administrativ- teritoriale fără hotărâre de Guvern, legea încalcă principiile fundamentale ale descentralizării şi principiile constiuționale în ce priveşte purtătorii autonomiei locale care sunt consiliile locale şi primarii, iar procedura angajării răspunderii este neconstituţională.