ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Naţional Liberal (PNL) a decis să iasă de la Guvernare, astfel că alianţa câştigătoare a alegerilor parlamentare, USL (Uniunea Social Liberală) nu mai există. Lista miniștrilor interimari, pe care președintele Traian Băsescu a aprobat-o: Dan Şova -Transporturi, Nicu Bănicioiu-Sănătate, Robert Cazanciuc-Relaţia cu Parlamentul, Rovana Plumb-Ape, Doina Pană-Muncă, Mihnea Costoiu-Cultură, Titus Corlăţean-Românii de Pretutindeni.

ULTIMELE INFORMAŢII DESPRE EXECUTIVUL ROMÂNIEI și despre CRIZA COALIȚIEI DE GUVERNARE.

UPDATE 18:00 Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că a demisionat din PNL. "De dimineaţă i-am dat un telefon (preşedintelui PNL, Crin Antonescu - n.r.) în sensul celor declarate, să accepte reluarea discuţiilor cu primul ministru, în sensul continuării USL. Răspunsul său a fost unul negativ", a declarat Tăriceanu pentru Mediafax.ro.

UPDATE 15.52 Vicepreşedintele organizaţiei din Brașov a PSD, viceprimarul Răzvan Popa, a anunțat că alianța cu PNL va funcționa ca până acum.
Nu văd niciun fel de problemă deocamdată. În plan local, USL a mers câteodată mai bine, câteodată mai puţin bine. Interesul este ca, în momentul de faţă, alianţa să funcţioneze la nivel local, pentru că avem o serie de proiecte care trebuie realizate aşa cum am promis în campania electorală.

Ruperea USL nu înseamnă anularea protocolului la nivel local. PNL a colaborat întotdeauna cu oameni, nu cu partide, cu oamenii care s-au pus în slujba comunităţii. Avem proiecte importante de realizat la Braşov, cum sunt aeroportul sau investiţiile din sănătate, şi colegii noştri din PSD, şi în primul rând ministrul Constantin Niţă va sprijini aceste proiecte şi ne va ajuta să le finalizăm în interesul comunităţii.

[divider]

UPDATE 15.45 Președintele PNL Cluj, Horia Uioreanu, care este și președintele CJ, a afirmat că, deocamdată, nu se pune problema ruperii înţelegerii cu PSD Cluj.
Delegaţia Permanentă a PNL a decis ieşirea de la guvernare, dar a lăsat libertate organizaţiilor judeţene, singurele care decid dacă şi unde este cazul să se facă noi alianţe politice. Deocamdată, la Cluj nu s-a pus problema ruperii USL şi nici nu mă gândesc la altă combinaţie politică decât cea actuală. Eu sper că nu va fi cazul. Am câştigat Consiliul Judeţean, dar şi o serie de funcţii din judeţ în baza unui program politic, a unor proiecte.

Acestea se află în diferite faze, este obligatoriu să le continuăm. Avem un program la nivel judeţean şi ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti nu înseamnă neapărat că trebuie să schimbe alianţele la nivel de Cluj. Pentru mine e important să continuăm proiectele cuprinse în programul pe care l-am avut împreună, în cadrul USL, program pentru care electoratul ne-a votat în 2012 şi eu zic că trebuie să ne ducem la îndeplinire promisiunile.

Și preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a afirmat că nu se pune problema ruperii alianței politice cu liberalii din județ.

[divider]

UPDATE 15.38 Preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, spune că nu va lua decizii "la fierbinţeală", dar că nu exclude o viitoare colaborare cu PSD, dacă acest partid va fi corect, în timp ce liderul filialei PSD afirmă că ar putea continua colaborarea cu liberalii dacă şi aceştia îşi vor dori.

La rândul său, șeful PSD Timiș, Titu Bojin, a declarat că îi pare rău că USL s-a rupt, dar că "nici aşa nu se mai putea continua".
Regret ruperea USL, a fost un proiect în care eu am crezut, dar nici aşa nu se mai putea continua, într-o atmosferă permanentă de nemulţumire. Pe plan local eu cred că vom putea continua colaborarea cu liberalii, dacă şi ei doresc asta. Cât timp PNL va fi corect, nu cred că e cazul să discutăm despre noi majorităţi. Luni avem şedinţă la Bucureşti şi acolo vom lua nişte decizii legate de ceea ce se va întâmpla şi în teritoriu.

[divider]

UPDATE 14.45 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că nu şi-a schimbat părerea cu privire la conservatorul Dan Voiculescu, dar nu a exclus o eventuală intrare la guvernare.
Premierul Ponta are responsabilitatea de a asigura o guvernare şi dacă discutăm, discutăm cu premierul Ponta, nu discutăm cu altcineva. Eu nu mi-am schimbat părerea despre Voiculescu. Eu cu Voiculescu nu am ce discuta. De altfel, Voiculescu nici nu face parte din Guvern, nu face parte din această structură care în acest moment asigură guvernarea, USD.

[divider]

UPDATE 14.18 Preşedintele PSD Covasna, Horia Grama, a afirmat că subprefectul Georgeta Gheorghiu, susţinut de PNL, ar putea fi schimbat din funcţie cu un reprezentant al maghiarilor în cazul în care UDMR va intra la guvernare, dar că ieşirea liberalilor de la guvernare nu va genera alte schimbări în judeţ.
Nu cred că vor avea loc schimbări, pentru că la nivelul judeţului nu eistă situaţii în care am avea vreo majoritate cu PNL sau am depinde de PNL. Vom evalua oricum situaţia.

[divider]

UPDATE 14.12 Șeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a anunțat, într-un interviu acordat Mediafax, că nu va demisiona de la conducerea instituției, întrucât acest gest ar putea avea "consecinţe ireparabile asupra bugetului de stat, mai ales acum, când ANAF-ul, dupa cum cunoaşteţi, este într-un proces amplu de reorganizare şi reformare. În consecinţă, în luarea unei astfel de decizii, prevalează elementele de natură raţională şi nu emoţională, mai ales că întotdeauna m-au revendicat din resursa tehnocrată a Partidului Naţional Liberal, fără a fi sau a dori să fiu beneficiarul punerii pe vreo listă eligibilă a partidului, fie pe criterii de prietenie sau relaţii de rudenie".

[divider]

UPDATE 14.08  Liderul PSD Suceava, Cătălin Nechifor, care și preşedintele Consiliului Judeţean, a anunțat că va propune liberalilor păstrarea actualelor structuri din județ și a afirmat că înţelegerea PSD-PNL la Suceava exista şi înainte de înfiinţarea USL.
PNL a pus PSD în situaţia de a deveni mai performant şi de a arăta fără echivoc că este capabil să facă politici publice corecte.

Nu e foarte înţelept să schimbăm lucrurile radical. Trebuie să găsim formule pentru stabilitate administrativă şi politică. Vreau să păstrăm structura şi în Consiliul Judeţean şi în Consiliile locale.

[divider]

UPDATE 13.54 Preşedintele PSD Buzău, Constantin Boşcodeală, le-a ordonat miercuri tuturor primarilor social-democraţi din judeţ să nu rupă alianţele locale cu liberalii, "de dragul rupturii de la centru".
Noi am încheiat nişte alianţe la nivel local pe baza unor înţelegeri şi le-am transmis tuturor primarilor să nu rupă alianţele de dragul rupturii de la centru. În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean şi cel Local Municipal, odată ce ne-am dat mâna pentru propăşirea judeţului, vom merge în continuare sau cel puţin acesta este punctul meu de vedere. Totul este foarte în scurt şi nu am avut timp să discut cu partenerii liberali. Cred însă că nu se va schimba nimic.

[divider]

UPDATE 13.51 Conducerea PSD Prahova susține că nu va cere schimbarea PNL-iștilor din funcţiile publice locale, iar liberalii au anunțat că nu vor demisiona. PNL deține funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, prin Sebastian Danielescu, şi pe cea de viceprimar al municipiului Ploieşti, prin Iulian Teodorescu.

[divider]

UPDATE 13.25 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri că USD are majoritate în acest for.
În Camera Deputaţilor am avut întotdeauna majoritate. Eu sunt preocupat şi cred că astăzi raţiunea trebuie să învingă orice reacţie emoţională. Obligaţia mea ca preşedinte al Camerei Deputaţilor şi făcând parte din această echipă care susţine Guvernul Victor Ponta - de a asigura stabilitate, predictibilitate şi încredere atât pe pieţele interne, cât şi pe pieţele internaţionale, astfel încât investitorii să creadă că România merge pe acelaşi drum foarte bun, lăudat de Comisia Europeană, de rezultatele pe 2013 şi previziunile pe 2014.

Am speranţa că toţi colegii mei, aşa cum s-a întâmplat şi în 2013, depăşind retorica campaniei, au susţinut proiectele care au fost importante pentru România, atât colegii liberali, cât şi colegii democrat-liberali sau cei de la UDMR.

Avem nevoie de încredere ca să nu vedem fluctuaţii ale cursului valutar, ca oamenii să-şi poată plăti ratele la bănci, ca să aibă un loc de muncă, să putem crea locuri de muncă, toate aceste lucruri înseamnă un guvern stabil şi înseamnă o majoritate stabilă. La Camera Deputaţilor, dacă ne uităm pe cifre, suntem 206 fără alte grupuri parlamentare, asta înseamnă destul de strâns pentru votul la legile organice, dar întotdeauna în momentele critice noi împreună cu conservatorii şi cu colegii de la UNPR am fost prezenţi.

Vă pot spune, cu grupul minorităţilor naţionale şi cu grupul UDMR întotdeauna am negociat proiecte importante pentru societatea românească, pentru că toţi până la urmă dorim locuri de muncă.

[divider]

UPDATE 12.26 Liberalul Călin Popescu-Tăriceanu a criticat dur desființarea USL, susținând că politicienii acestei alianțe ”i-au tratat pe cetățeni ca niște simpli pioni”. Acesta a dezvăluit că premierul Victor Ponta l-a asigurat că ar dori continuarea proiectului USL, astfel că liberalul a făcut un apel la președintele partidului său, Crin Antonescu, să revină asupra deciziei de a rupe alianța cu PSD.

[divider]

UPDATE 11.40 Lista miniştrilor interimari, conform Mediafax.

Premierul Ponta a stabilit miniştrii PSD care vor ocupa, interimar, posturile de ministru eliberate de PNL: Dan Şova -Transporturi, Nicu Bănicioiu-Sănătate, Robert Cazanciuc-Relaţia cu Parlamentul, Rovana Plumb-Ape, Doina Pană-Muncă, Mihnea Costoiu-Cultură, Titus Corlăţean-Românii de Pretutindeni.

[divider]

UPDATE 11.37 Premierul Victor Ponta a anunţat că intenţionează să prezinte săptămâna viitoare Parlamentului noua formulă a Guvernului şi că va avea discuţii în acest sens inclusiv cu UDMR.

[divider]

UPDATE 11.35 Miniştrii PNL au plecat de la Palatul Victoria după ce şi-au depus demisiile din Guvern.

[divider]

UPDATE 10.40 Miniştrii PNL, Eugen Nicolăescu, Ramona Mănescu, Gigel Ştirbu, Lucia Varga, Mihai Voicu, Cristian David, Mariana Câmpeanu, au fost convocaţi înainte de şedinţa de Guvern de miercuri, la Palatul Victoria, pentru a-şi prezenta în acelaţi timp demisiile din funcţie.

[divider]

UPDATE 09.55 - Criza politică din USL a blocat şi calendarul de revizuire a Constituţiei. astfel, referendumul din 25 mai a devenit o incertitudine, a declarat, miercuri, pentru Agerpes, senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepreședinte al Comisiei de revizuire a Legii fundamentale. Parlamentarul speră ca PNL să nu renunțe la acest proiect, având și președinția Comisiei prin Crin Antonescu.

''Nu cred că domnul Crin Antonescu nu dorește ca acest proiect să fie dus până la capăt. Însă nu știu dacă ne mai încadrăm în calendarul revizuirii. Avem o foaie de parcurs foarte strictă și, având în vedere criza politică, nu știu dacă ne vom mai încadra în termenul de 25 mai pentru referendum. Însă nu trebuie să disperăm. Suntem la faza în care analizăm decizia Curții Constituționale, observațiile acesteia și reconstruim ce trebuie'', a declarat vicepreşedintele Senatului.

[divider]

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că decizia de a ieşi de la Guvernare nu a fost dorită, dar a fost necesară.
Situaţia din USL nu mai putea continua. Ni s-a părut cinstit să nu prelungim un festival al ipocriziei, ci să avem curajul să constatăm ceea ce este categoric adevărat: USL nu mai există. Nu mai există pentru că nu mai urmăream împreună ceea ce stabilisem.

Miniştrii noştri şi-au anunţat demisia din punct de vedere politic. Miniştrii, secretarii de stat şi şefii de agenţii liberali, adică demnitarii partidului, vor demisiona, practic, până miercuri la 12.00, când îşi vor depune demisiile scrise la secretariatul Guvernului.
Îi cerem lui Victor Ponta să-şi dea demisia. Dacă preşedintele PSD nu va demisiona din fruntea Guvernului, atunci liberalii vor rămâne în opoziţie. Victor Ponta a primit mandatul şi după aceea investitura în fruntea unui Guvern al USL, din care şi noi făceam parte, în urma unui vot majoritar al populaţiei în urma unui program politic la care aveam şi noi contribuţia noastră.

Fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi seară, după ce PNL a decis ieşirea de la guvernare, că a votat împotriva ruperii USL, menţionând că este vorba despre o "decizie pripită" a formaţiunii.