ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul ucrainean al Justiţiei Olena Lucaci i-a ameninţat luni pe manifestanţii care au ocupat sediul ministerului pe care îl conduce, aflat în centrul Kievului, că va cere instaurarea stării de urgenţă.

Lucaci, care participă la negocierile dintre opoziţie şi preşedintele Viktor Ianukovici, a declarat pentru televiziunea ucraineană că, dacă nu este eliberată clădirea, va cere întreruperea negocierilor.

Zeci de manifestanţi au ocupat duminică seara sediul ministerului, fără a întâmpina vreo rezistenţă, construind imediat după aceea o baricadă în jurul clădirii, din saci de zăpadă şi gunoaie.

"Voi fi obligată să-i cer preşedintelui ucrainean să oprească discuţiile, dacă clădirea nu este eliberată imediat şi dacă negociatorilor nu li se dă o şansă să găsească o soluţie paşnică la conflict", a spus Lucaci.

Ea a declarat şi că va cere Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională "să discute despre instaurarea stării de urgenţă".

Activişti radicali au spart ferestrele clădirii.

Lucaci a declarat că aceştia au provocat o inundaţie în interior, sediul transformându-se într-un "adevărat pationoar" din cauza temperaturilor foarte scăzute.

Conform agenţiei Interfax-Ukraine, fostul boxer şi lider al opoziţiei Vitali Kliciko, care participă la negocieri cu Ianukovici, a fost la faţa locului în noaptea de duminică spre luni şi le-a cerut protestatarilor să plece, însă fără rezultat.

Poliţia a lansat o anchetă penală.

Opoziţia este mobilizată în centrul Kievului după refuzul preşedintelui de a semna un acord de liber-schimb cu UE, preferând o apropiere de Moscova.

Mişcarea de contestare s-a radicalizat brusc săptămâna trecută, când s-au înregistrat adevărate scene de gherilă urbană, soldate cu cel puţin trei morţi, la Kiev şi extinzându-se şi în ţară.

Ianukovici a propus o serie de concesii opoziţiei pentru a pune capăt violenţelor, inclusiv revizuirea Constituţiei şi intrarea opoziţiei în Guvern, însă liderii opoziţiei au reacţionat cu neîncredere şi şi-au exprimat hotărârea să continue "lupta" până la obţinerea organizării unui scrutin prezidenţial anticipat.