ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ucraina a ales o apropiere de Rusia, nu de Uniunea Europeană, astfel că Executivul de la Kiev e emis o ordonanță de suspendare a procesului de pregătire a Acordului de Asociere între Ucraina şi UE pentru ”a asigura securitatea naţională, relansarea relaţiilor economice cu Rusia şi pregătirea pieţei interne pentru relaţii de la egal la egal cu Uniunea Europeană”.

Decizia Kievului a provocat reacția promptă a responsabilului de politica externă și de securitate a UE, Catherine Ashton:
Este o decepţie, nu doar pentru UE, credem noi, ci şi pentru poporul ucrainean. Noi credem că viitorul Ucrainei se bazează pe o relaţie strânsă cu UE şi rămânem ferm angajaţi faţă de poporul ucrainean, care ar fi fost principalul beneficiar al acordului, graţie plusului de libertate şi de prosperitate pe care acesta l-ar fi adus.

Acordului de asociere ar fi 'ameliorat şi mai mult procesul de reformă din Ucraina şi ar fi trimis un mesaj clar la adresa investitorilor din lumea întreagă şi chiar către instituţiile financiare internaţionale cu privire la seriozitatea angajamentelor sale privind modernizarea şi asupra faptului că va deveni un partener predictibil şi fiabil pentru pieţele internaţionale.

Vineri, Catherine Ashton și Štefan Füle, comisarul însărcinat cu politica de vecinătate, vor susține câte un discurs în Parlamentul ucrainian, iar apoi o vor vizita pe Iulia Timoșenko la închisoarea de la Harkov.

Nu cu mult timp înainte de acest gest al Guvernului ucrainian, Duma de la Kiev respinsese toate proiectele de lege ce asigurau transferarea în străinătate a Iulie Timoșenko, pentru îngrijiri medicale a opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, transferare solicitată de Uniunea Europeană înainte de summitului european de la Vilnius din 28 şi 29 noiembrie.

Într-o conferinţă de presă dedicată summitului european din 28 şi 29 noiembrie, ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius, a invitat la calm:
Aşteptăm detalii. Acum este foarte complicat să facem aprecieri în legătură cu decizia luată /de Kiev/, atâta timp cât nu ne sunt cunoscute toate detaliile. Să nu ne grăbim cu concluziile. Pentru a reacţiona este nevoie de ceva vreme. Trebuie să primim informaţii de la toate părţile.

Noi am spus întotdeauna că depinde de ucraineni ceea ce vor să facă şi, în cele din urmă, de conducerea ţării, în special de preşedintele Ianukovici. Nimeni nu poate lua o decizie în locul lor.

Acordul de asociere la UE al Ucrainei era principalul obiectiv al summitului de la Vilnius, din 28 și 29 noiembrie, unde se vor semna, printre altele, și acorduri comerciale cu Republica Moldova, Georgia și Armenia.