ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina ar putea opri toate importurile de gaze naturale din Rusia în următorii câţiva ani, în cazul în care contractul de gaz curent nu este revizuit, a declarat prim-ministrul ucrainean Mykola Azarov.

"În conformitate cu preţurile existente ale gazelor naturale ne-m redus şi vom continua să reducem importurile de gaze şi, în viitor, Ucraina ar putea înceta să mai cumpere gaze la acest preţ", a spus Azarov.

Ucraina va încheia dependenţa de importurile de gaze ruseşti prin sporirea eficienţei energetice, reducerea consumului de gaz, utilizarea surselor alternative de energie şi creşterea producţiei proprii.

Kiev-ul şi Moscova au o lungă istorie de dispute asupra livrărilor de gaze naturale, în special asupra preţurilor şi, în ultimii ani, partea ucraineana a contestat termenii contractului din2009.

Într- una dintre cele mai recente dispute, gigantul rus Gazprom a prezentat comaniei energetice de stat Naftogaz Ukrainy o factura de 7 miliarde dolari, declarând că ţara ar trebui să plătească pentru gazul pe care nu l-a utilizat în 2012. Conform contractului 2009, Ucraina trebuie să plătească pentru cel puţin 33 miliarde de metri cubi de gaz pe an, conform unei politici de "take or pay".