Ucraina ar putea opri toate importurile de gaze naturale din Rusia în următorii câţiva ani, în cazul în care contractul de gaz curent nu este revizuit, a declarat prim-ministrul ucrainean Mykola Azarov.

"În conformitate cu preţurile existente ale gazelor naturale ne-m redus şi vom continua să reducem importurile de gaze şi, în viitor, Ucraina ar putea înceta să mai cumpere gaze la acest preţ", a spus Azarov.

Ucraina va încheia dependenţa de importurile de gaze ruseşti prin sporirea eficienţei energetice, reducerea consumului de gaz, utilizarea surselor alternative de energie şi creşterea producţiei proprii.

Kiev-ul şi Moscova au o lungă istorie de dispute asupra livrărilor de gaze naturale, în special asupra preţurilor şi, în ultimii ani, partea ucraineana a contestat termenii contractului din2009.

Într- una dintre cele mai recente dispute, gigantul rus Gazprom a prezentat comaniei energetice de stat Naftogaz Ukrainy o factura de 7 miliarde dolari, declarând că ţara ar trebui să plătească pentru gazul pe care nu l-a utilizat în 2012. Conform contractului 2009, Ucraina trebuie să plătească pentru cel puţin 33 miliarde de metri cubi de gaz pe an, conform unei politici de "take or pay".