ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deşi statul român a susţinut constant Ucraina, inclusiv financiar şi logistic, în timpul conflictului pentru Crimeea şi respectiv din Estul ţării, autorităţile ucrainene continuă să-şi arate dispreţul pentru români.

De la presiunile asupra clericului ortodox român Mihail Jar şi până la interdicţia de a intra în ţară pentru mai mulţi jurnalişti români, Ucraina nu dă semne că s-ar despărţi de moştenirea sovietică.

Ultimul eveniment de acest fel s-a petrecut pe 8 mai. Fostul prim-ministru al Republicii Moldova şi reprezentant al Guvernului României în mai multe rânduri, cetăţeanul român Mircea Druc, a fost coborât din autobuz de poliţia ucrainiană şi înştiinţat că are interdicție de intrare în Ucraina, adică are interdicție de a merge acasă la Cernăuți, locul său de baștină, transmite în excusivitate Romanian Global News.

Mircea Druc a candidat la preşedinţia României în 1992, obţinând 2,75% din voturi. A fost reprezentant al României pe probleme economice și comerciale la Consulatul General de la Rio de Janeiro și Ambasada României din Brasilia. Între anii 2005-2008, prof. dr. Mircea Druc a deținut funcția de consilier al Președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României.

Mircea Druc este un susţinător public, de peste 20 de ani, a re-unirii teritoriilor româneşti furate de Uniunea Sovietică, respectiv Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, dintre care ultimele două aparţin Ucrainei.

Romanian Global News, portal specializat în problemele românilor din afara graniţelor, notează despre incident: "Este un incident prin care Ucraina încercă să provoace o adevărată criză diplomatică cu Bucureștiul și prin care sfidează tentativele diplomației române de a da impresia că Ucraina este un stat democratic care ar putea respecta normele și relațiile internaționale".

Reamintim că preşedintele României, Klaus Iohannis, a vizitat Ucraina, dar nu a avut timp să se întâlnească şi cu reprezentanţii românilor din această ţară.