ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Încă de la izbucnirea războiului din Ucraina, în care Statele Unite, prin președintele Obama și vicepreședintele Joe Biden, au ținut să fie prima vioară, s-a spus că, exact ca în cazul Siriei, miza reală este energetică. Confirmarea a venit după numirea în fruntea celui mai mare producător independent de gaze al Ucrainei, Burisma Holdings, a lui Hunter Biden, fiul vicepreşedintelui american. Un comentariu publicat pe blogul Gianpaolo Rossi, al ziarului italian Il Giornale, descrie perfect modul în care Joe Biden, cunoscut pentru sentimentele anti-americane, s-a transformat în apărătorul democrației din Ucraina, având ca scop final ”independența” energetică a acestei țări.

Omul care gestionează cele mai importante dosare ale politicii externe a lui Obama, printre care cel ucrainean, și pe care cineva l-a numit ”cel mai influent vicepreședinte” din istoria americană, nu și-a ascuns niciodată disprețul față de liderul de la Kremlin, scrie blog.ilgiornale.it/rossi. Amintind că același Biden a fost ales drept co-echipier al lui Obama, în 2008, tocmai pentru a acoperi segmentul de politică externă, unde candidatul democrat la Casa Albă părea fragil și neexperimentat. Tot Biden a fost cel care, încă de la început, a stat cu ochii pe criza din Ucraina.

Și tot el, și nu Obama, a fost cel care, în zilele dramatice din timpul Pieței Maidan, din februarie 2014, a vorbit la telefon de nouă ori cu fostul președinte ucrainean Ianucovici, cerându-i să negocieze cu protestatarii. În memoria colectivă rămâne și faptul că, notează autorul comentariului, când Ianucovici a fugit, Ucraiana a plonjat în haos iar Moscova a anexat Crimeea, chiar în ziua de Paște, Biden s-a urcat în Air Force Two (Boeing-ul 757 folosit pentru călătoriile vicepreședinților americani) și a mers la Kiev pentru a ”asigura de sprijin fragilul guvern ucrainean” și a descuraja eventualele dorințe de expansiune ale lui Putin. Pentru că același Biden amintea că ”președintele Obama mă trimite în locurile în care el nu vrea să meargă”.

Ulterior, mergând pe firul poveștii ucrainene, Joe Biden s-a întâlnit cu liderii mișcării pro-occidentale de la Kiev, l-a ales pe viitorul președinte ucrainean Poroșenko din rândul diverșilor candidați și a promis ajutoare și asistență în sectorul energetic. Cu obiectivul de a elibera Ucraina de dependența energetică a Rusiei. Zis și făcut. Pentru că, la puține săptămâni, fiul său, Hunter Biden, avocat și om de afaceri de succes, a intrat în Consiliul de administrație al Burisma, cea mai importantă societate de extragere a gazului și petrolului din Ucraina, ca expert legal pentru guvernanță corporatistă și relații internaționale.

Legăturile Hunter Biden/Burisma reprezintă reflexul perfect al politicii externe americane în Ucraina. Alături de fiul lui Biden a fost desemnat și Devon Archer, fost consilier al lui John Kerry în campania electorală din 2004 și asociatul lui Biden în cadrul societății de consultanță Rosemont Seneca. Exact această societate, cu puține săptămâni înainte, înființase ceea ce Wall Street Journal definea ”Cel mai mare fond privat equity americano-chinez”, realizat împreună cu Bohai Investment din Beijing și Harvest Global Investment din Hong Kong. Fondul își propune să adune peste 1,5 miliarde de dolari, concentrându-și activitatea pe fuziunile și achizițiile internaționale din domeniul resurselor de energie( desigur, în mod special gaze naturale).

Imaginea Americii implicate trup și suflet în apărarea democrației ucrainene, contra pericolului rus, nu poate ieși neîntinată din această poveste. Până și Washington Post, de obicei pe aceeași lungime de undă cu liderii administrației Obama, se întreabă acum ”cu ce sumă este remunerat fiul lui Biden dacă a acceptat să pună sub un asemenea risc puterea SUA”. Și mai important este că astfel se confirmă propaganda lui Putin, care susținea că America lui Obama se implică în Ucraina cu intenții clare de a face afaceri, și nicidecum din umanitarism.

Publicația Time vine să amintească, de asemenea, că sunt și alți membri ai democrațlor recrutați de
Burisma, fiind dat spre exemplu numele lui David Leiter, șeful staff-ului secretarului american de Stat John Kerry, ales pe post de consultant.

Dar, această implicare pentru salvarea gazului ucrainean a cerut eforturi ulterioare. Pe 27 iunie, patru senatori democrați au cerut administrației Obama să aloce alte 40 de milioane de dolari, ca ajutor pentru Ucraina, pentru a crește producția internă de gaze și eficiența pieței sale. Obiectivul real este cu totul altul: a permite companiei Burisma, autorizată deja de guvernul de la Kiev, să extragă zăcăminte uriașe de gaze naturale, încă neexploatate, (printre care cele din zona Donespot, unde are loc în prezent războiul civil cu rebelii pro-ruși).

Concluzia autorului acestui comentariu este că a apăra democrația în Ucraina este un lucru minunat, dar este și mai frumos dacă se pot câștiga bani prin controlul deplin asupra pieței gazelor. Între timp, Biden continuă vizitele la Kiev și să acuze Rusia că ”folosește energia ca instrument de politică externă”.