ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În timp ce convoiul de aproximativ 300 de camioane cu ajutoare umanintare se apropie de granița ucraineană, Occidentul face speculații privind interesele ascunse ale Moscovei și rolul de ”cal troian” pe care l-ar putea juca aecest convoi umanitar destinat regiunilor Donețk și Lugansk. În cazul în care acest convoi a fi oprit la frontieră, Rusiei îi va fi cel mai simplu să acuze direct Kievul. Iar dacă ajutoarele vor trece granița ucraineană, însă războiul nu se va termina, acuzațiile Rusiei vor fi tot mai agresive.

Rusia și-a pus Ucraina și Occidentul în cap, hotărând să trimită 300 de camioane încărcate cu alimente, saci de dormit și generatoare, sub pretextul pricina situației umanitare dezastruoase din Ucraina. Cum era de așteptat, au început să apară suspiciuni ale Kievului, Uniunii Europene și NATO, conform cărora convoiul umanitar ascunde, de fapt, armament destinat separatiștilor pro-ruși care încearcă să reziste, de mai multe zile, în fața ofensivei militare a Kievului, încercuiți în perimetrul orașelor Donețk și Lugansk, scrie, într-o analiză pe această temă site-ul europaquotidiano.it.

Această teorie este demontată de cei care susțin că nu se poate întâmpla acest lucru câtă vreme ajutoarele pentru Lugansk vor trece prin punctul de control cel mai apropiat de acest oraș, iar lucrătorii vamali, soldații și reprezentanții OSCE vor putea să scaneze încărcătura la granița ruso-ucraineană. Misiunea se va deplasa prin teritoriul controlat de militanți, iar după sosirea la Luhansk, Crucea Roșia va distribui ajutoarele civililor.

Și în vreme ce toată lumea stă cu ochii pe acest convoi și ce se va întâmpla mai departe, au apărut voci pentru care ajutorul umanitar reprezintă o nouă mișcare politică a președintelui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a repetat continuu în timpul crizei ucrainene că Ucraina este un stat falit, în care puterea folosește în mod disproporționat forțza și nu știe să își apere populația civilă de consecințele acestui conflict. Ori convoiul umanitar nu face decât să îi sprijine această teorie, notează site-ul italian. Pentru că astfel Moscova nu vrea decât să se substituie Kievului, încercând să oblojească rănile celor din estul fostei republici sovietice, rămași fără sprijin medical, fără alimente sau produse de igienă.

Putin mai are în mână o carte. Dacă sutele de camioane vor ajunge în Ucraina, distribuirea ajutoarelor va fi aproape imposbilă, în condițiile atacurilor de artilerie ale Kievului și se va impune un armistițiu. Exact ce așteaptă Putin.

Dilema Kievului

Regimul de la Kiev pare destul de debusolat. Dacă va bloca ajutoarele umanitare, pe motiv că sunt un cal troian al rușilor, va pierde mult pe planul credibilității. Pe de altă parte, Kievul trebuie să facă față cerererilor tot mai vehemente de a încheia acest conflict din estul separatist și să se agațe de Occident, care sprijină guvernul ucrainean economic, militar și politic, din moment ce, se spune, o serie de consilieri militari americani se află la Kiev.

La acestea se adaugă un scenariu extrem de sumbru, legat de costurile financiare și sociale ale războiului, o economie pe cale să se prăbușească definitiv și posibilele represalii energetice ale Rusiei, care nu vor face decât să șubrezească și să pună sub semnul întrebării instituțiile Kievului.