ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile ucrainene au anunțat arestarea la Odesa a 39 de indivizi care aveau misiunea de a declanșa o "rebeliune" prorusă în acest oraș-port la Marea Neagră, unde în ultimele luni s-au produs mai multe explozii încă neelucidate, transmite AFP, citată de Agerpres.

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

Potrivit Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), joi au fost reținute 29 de persoane care ar fi pus la cale o insurecție separatistă prorusă la Odesa, după modelul urmat de separatiștii din estul Ucrainei. Sursa citată susține că respectivii indivizi dispuneau de un important arsenal de arme și explozivi și acționau la ordinele liderilor separatiști din est, având în plan și asasinarea unui deputat și a mai multor militanți pro-europeni.

"Conform planului lor, aceste acțiuni ar fi trebuit să fie începutul preluării controlului asupra acestui teritoriu pentru a smulge orașul Odesa și regiunea omonimă și să creeze acolo o nouă cvasi-republică" autoproclamată, a declarat șeful SBU, Valentin Nalivaicenko.

Potrivit agenției France Presse, SBU a mai anunțat arestarea, marți, a încă zece indivizi, toți ruși, pe care i-a acuzat că aveau misiunea să comită acte de "sabotaj" și atentate la Odesa înaintea manifestărilor de vineri dedicate marcării a 71 de ani de la înfrângerea trupelor germane în acest oraș, ceremonii la care va fi prezent și președintele Petro Poroșenko.