ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lansarea noii cărţi a lui Lucian Boia, "Primul război mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări" a fost marcat de un protest al cunoscutului blogger, Mihai Ţociu, a anunţat acesta pe pagina sa de facebook.

Împreună cu câţiva prieteni, Ţociu a participat la evenimentul găzduit de Librăria Humanitas Cişmigiu, acolo unde a desfăşurat un banner pe care era desenată o caricatură a lui Boia, cu nasul lui Pinnochio.

Boia, care a recunoscut că nu regretă intrarea în Partidul Comunist, s-a arătat deranjat de acţiunea de protest şi a cerut oamenilor de ordine să-i scoată afară pe "făptuitori".

Motivul protestului l-a constituit "reelaborarea istoriografică" pe care l-a abordat în cartea respectivă. Unul din citatele care au stârnit indignare este acela în care Boia anunţă că Transilvania "Nu aparţinuse niciodată României sau vreunuia dintre principatele care formaseră România la 1859. De la începuturile sale statale fusese înglobată în Ungaria şi, chiar când Ungaria dispăruse, continuase, prin elita sa conducătoare şi prin organizarea de stat, să se înfăţişeze ca parte a vechiului regat ungar. Românii puteau invoca, fireşte, cum au şi făcut, un drept etnic asupra Transilvaniei (populaţia românească fiind majoritară), dar nu şi vreun drept istoric. Puteau să-i acuze pe unguri că îi asupreau sau îi discriminau pe români, dar nu-i puteau acuza că „răpiseră“ vreodată Transilvania."

Lucian Boia a fost acuzat, de-a lungul timpului, că a fost un activist de frunte al PCR înainte de 1989 în cadrul Facultăţii de Istorie.

FOTO: Facebook

lucian-boia-selfie