Lansarea noii cărţi a lui Lucian Boia, "Primul război mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări" a fost marcat de un protest al cunoscutului blogger, Mihai Ţociu, a anunţat acesta pe pagina sa de facebook.

Împreună cu câţiva prieteni, Ţociu a participat la evenimentul găzduit de Librăria Humanitas Cişmigiu, acolo unde a desfăşurat un banner pe care era desenată o caricatură a lui Boia, cu nasul lui Pinnochio.

Boia, care a recunoscut că nu regretă intrarea în Partidul Comunist, s-a arătat deranjat de acţiunea de protest şi a cerut oamenilor de ordine să-i scoată afară pe "făptuitori".

Motivul protestului l-a constituit "reelaborarea istoriografică" pe care l-a abordat în cartea respectivă. Unul din citatele care au stârnit indignare este acela în care Boia anunţă că Transilvania "Nu aparţinuse niciodată României sau vreunuia dintre principatele care formaseră România la 1859. De la începuturile sale statale fusese înglobată în Ungaria şi, chiar când Ungaria dispăruse, continuase, prin elita sa conducătoare şi prin organizarea de stat, să se înfăţişeze ca parte a vechiului regat ungar. Românii puteau invoca, fireşte, cum au şi făcut, un drept etnic asupra Transilvaniei (populaţia românească fiind majoritară), dar nu şi vreun drept istoric. Puteau să-i acuze pe unguri că îi asupreau sau îi discriminau pe români, dar nu-i puteau acuza că „răpiseră“ vreodată Transilvania."

Lucian Boia a fost acuzat, de-a lungul timpului, că a fost un activist de frunte al PCR înainte de 1989 în cadrul Facultăţii de Istorie.

FOTO: Facebook

lucian-boia-selfie
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews