ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a vernisat marți expoziția ”Tezaure Dacice”, în cadrul căreia vor fi expuse ultimele patru brățări dacice recuperate de statul român din Germania și America. Expoziția va fi găzduită în perioada 29 iulie-3 august. Vitrinele ce adăpostesc acest important tezaur, a cărui valoare totală se ridică la aproximativ două milioane de euro, sunt păzite cu vigilență zi și noapte de polițiști.

Cele patru brațări dacice din aur, extrem de valoroase, au fost furate în perioada 2000- 2001 din cetatea Sarmizegetusa, după care au fost plasate pe piața neagră a artefactelor. Piesele de tezaur vor putea fi admirate de turiști alături de alte sute de monede dacice prețioase, recuperate tot de la jefuitori.

Cele 4 brățări au fost recuperate de statul roman de curând. Surse din anchetă spun că hoții le-ar fi vândut în camere de hotel din străinătate, unde se întâlneau cu intermediarii pieței negre a artefactelor.

La început s-a crezut că a existat un singur tezaur descoperit și traficat pe piața neagră internațională, constituit din 15 brățări spiralice de aur, pe care braconierii le-au sustras, între 1998 și 2001, de la Sarmizegetusa Regia. Ulterior, pe măsură ce statul român a reușit să identifice și să recupereze 12 brățari dacice, experții au ajuns la concluzia că există cel puțin cinci astfel de tezaure, iar numarul total al spiralelor este de 24.

Primul tezaur este format din zece spirale, al doilea din cinci brățări, iar al treilea conține două spirale și monede.
Un alt tezaur este constituit numai din monede de aur.