ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 2012 a pus pe jar autoritățile americane, după ce a dezvăluit spionajul la scară mondială practicat de Agenția Națională de Securitate(NSA). În 2014, a devenit personajul central al unui documentar politic, despre cel mai vânat american. Citizenfour, filmul-mărturie despre fostul angajat al NSA, Edward Snowden, regizat de Laura Poitras, a câștigat duminică premiul Oscar pentru cel mai bun documentar.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Câștigarea statuetei americane pentru cel mai bun documentar reprezintă pentru unii critici o recunoaștere, de către industria filmului, a încălcărilor libertăților civile, de către administrația Obama, chestiune sensibilă pentru Hollywood, acuzat cândva de simpatii comuniste, între anii 1940-1950.

La primirea premiului, Poitras a declarat că ”dezvăluirile lui Snowden nu pun în lumină amenințările doar la viața noastră privată, ci și la adresa democrației. Împart acest premiu cu Glenn Greenwald și cu alți jurnaliști care și-au asumat riscuri uriașe pentru a aduce la lumină adevărul”.

Documentarul povestește cum s-a schimbat viața fostului analist al NSA după dezvăluirile pe care le-a făcut în 2013, cunoscute sub numele de Datagate. Regizorul producției îl surprinde pe Snowden, captiv într-o cameră de hotel din Hong Kong, în 2013, la câteva zile după ce acesta a dat publicității prima tranșă de documente clasificate care demonstrau supravegherile în masă, ale telefoanelor și internetului, făcute de NSA, scrie nationalournal.com.

Citizenfour este pseudonimul pe care Snowden l-a ales atunci când a intrat în contact cu regizorul Oliver Stone, care, de asemenea, a realizat un film despre fostul consultant NSA.

Din Rusia, de unde se află în exil, Snowden a a felicitat-o pe Poitras, spunând că își dorește ca acest Oscar să contribuie la succesul filmului în rândul opiniei publice și de o largă atenție pentru toate problemele pe care le surprinde.

Edward Snowden este acuzat de spionaj, după ce a dezvăluit pentru publicaţia britanică „The Guardian” informaţii confidenţiale despre programele de supraveghere a comunicaţiilor efectuate de către Statele Unite.

"Unicul meu obiectiv este să informez oamenii despre ceea ce se face în numele lor şi despre ceea ce se face împotriva lor", afirma Snowden.

Ziarele „The Washington Post” şi „The Guardian” au dezvăluit existenţa a două programe secrete NSA.

Unul priveşte "recoltarea" începând din 2006 a datelor apelurilor telefonice în Statele Unite de către operatorul Verizon şi, se pare, şi de către alţi operatori.

Celălalt program, numit PRISM, vizează interceptarea comunicaţiilor navigatorilor pe Internet străini, care se află în afara teritoriului Statelor Unite, pe nouă reţele mari de socializare, ca Facebook.

[embed]http://youtu.be/XiGwAvd5mvM[/embed]