ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultima perioada ANAF a declanşat o operaţiune fără precedent de combatere a evaziunii fiscale. Controlate nu sunt însă decât micile firme cu capital românesc care oricum supravieţuesc cu greu în aceste vremuri tulburi. Peştii cei mari nu sunt deranjaţi.

[P] Maria, Regina României. Jurnal de Război, ediție integrală, necenzurată - comanda online

Aşa se face că televiziunile şi site-urile prezintă ştiri de-a dreptul comice. Aflăm că o firmă cu 21 de magazine care plăteşte anual impozite de câteva milioane de euro s-a trezit cu un magazin închis pentru că în gestiunea firmei s-ar fi aflat în plus 50 lei. Sau că un cunoscut restaurant din Bucureşti a fost închis după ce armata de agenţi ANAF a găsit un surplus de 3.2 lei!

12

 

Un alt local a fost amendat cu 10.000 de lei pentru o sticlă de palincă neînregistrată, găsită în bucătărie. Un restaurant din Bucureşti a fost închis de inspectorii fiscali după ce găsit suma de 185 de lei, care nu era acoperită de bonurile emise în ziua controlului. Potrivit reprezentanţilor restaurantului, banii reprezentau bacşişul ospătarilor. O cofetărie din Timişoara a fost închisă de ANAF, după inspectorii antifraudă au descoperit un plus de 1,5 lei în casă.

De furia agenţilor nu au scăpat nici cei care vând în pieţe ceea ce creşte prin grădină. Astfel, în timp ce micii producători nu au cadrul legal să îşi vândă produsele, adevăraţii evazionişti au împânzit pieţele cu marfă din Olanda sau Turcia. Nici pe aceştia nu îi vede nimeni. În schimb, un agent ANAF se poate lăuda că a reuşit captura vieţii. Acesta a confiscat toate urzicile unei bătrâne pe motivul că nu avea certificat de producător! Întâmplarea a avut loc într-o piaţă din Focşani şi a fost relatată de o jurnalistă de la Adevărul.

Evaziunea fiscală a ajuns la cote alarmante, ceea ce pune în pericol buna funcţionare a statului. Acţiunea ANAF este de înţeles, dar poate că agenţii guvernamentali ar trebui să se îndrepte către marii evazionişti şi, totodată, să înceapă recuperarea prejudiciului de la cei care ani de zile au eludat statul cu milioane de euro prin neplata impozitelor.

[divider]

ANAF a reaţionat şi consideră că "selecţia prin omisiune" a acţiunilor instituţiei în vederea "conceperii materialelor de presă" nu face altceva decât să contribuie "într-o manieră consistentă" la informarea defectuoasă, prezentând "în mod eronat eforturile depuse de Direcţia Antifraudă".

"Reiterăm pe această cale şi faptul că acţiunile de combatere a micii evaziuni reprezintă o linie secundarã de activitate a ANAF, tratatã însã cu aceeaşi seriozitate de către ANAF. Linia prioritarã de acţiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea şi instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică", se arată într-un comunicat transmis de ANAF, în care sunt reluate rezultate ale activităţii Direcţiei Antifraudă în 2014 şi în primele două luni din acest an.

Referitor la suspendarea activităţii unui restaurant PUB pentru doar 3,18 lei, ANAF menţionează că diferenţa între raportul emis de casa de marcat şi monetarul reprezentând încasările zilei a fost de 1.596,7 lei.

"Despre Cofetăria Codrina din Timişoara s-au publicat ştiri, din nou fără a ne fi solicitată poziţia, prin care a fost prezentată o situaţie fără corespondenţă cu realitatea, respectiv suspendarea activităţii pentru un plus de 1,5 lei în casa de marcat. În fapt, inspectorii DRA Deva nu au verificat deloc activitatea SC Codrina SRL. În legătură cu materialele apărute în presă legate de confiscarea "urzicilor unei bătrânici" de către Direcţia Antifraudă, fără a fi întrebaţi în legătură cu veridicitatea informaţiei, precizăm că acest lucru este, de asemenea, nereal. Acest gen de activităţi nu intră în sfera acţiunilor întreprinse de DGA", se mai spune în comunicatul ANAF.