ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


California este cel mai populat stat american, cu peste 38 de milioane de locuitori, și al treilea ca mărime în Statele Unite având suprafața de 423.970 km 2.

Conform unui studiu din 2012 economia statului California este în primele zece economii mondiale fiind foarte aproape de economia Italiei şi Rusiei.

Din toamnă statul California s-ar putea diviza în alte șase state mai mici: statul Silicon Valley (zonă unde s-au dezvoltat  Microsoft, Apple și Google), California de Sud, California de Nord, California de Vest (cu capitala la Los Angeles), California centrală  şi statul Jefferson în nord.

Proiectul este inițiat de Tim Draper, un investitor binecunoscut din Silicon Valley.  Pentru realizarea acestui proiect sunt necesare aproximativ 800.000 de semnături pentru a se putea trece la procedura de referendum .
 "Cu șase Californii oamenii vor fi mai aproape de guvernele lor iar statele pot lua un nou avânt… California, așa cum este, este imposibil de guvernat,", a spus domnul Draper referindu-se la problemele legate de închisori, școli, transport și alte infrastructuri administrate de stat.

În 2011 un oficial republican din administrația districtului Riverside a propus ruperea a 13 districte conservatoare din California de Sud pentru a forma propriul lor stat.

Gil Duran, purtătorul de cuvânt al guvernatorului Californiei, a declarat atunci în ”Los Angeles Times” că tentativa de regionalizare ar fi "o pierdere  ridicolă de timp. Dacă vrei să trăiești într-un stat republican cu legi de dreapta foarte conservatoare, atunci există un loc numit Arizona."