Iuliu Winkler, candidat al UDMR la parlamentul european, a declarat că visul comunităţii maghiare de a avea autonomie teritorială, a început în martie 1990, la Târgu Mureş.

În martie 1990 au avut loc mai multe incidente violente, în care cetăţeni români de etnie maghiară au atacat şi vandalizat posturi de poliţie, totul culminând cu violenţele de la Târgu Mureş,în care cinci oameni au murit, iar alte câteva sute de persoane au fost rănite. De asemenea, o biserică ortodoxă a fost incendiată.

"Acest drum a început în martie 1990 la Târgu Mureş şi ne conduce astăzi în a fi mai eficienţi în prezenţa noastră în UE, acest drum ne conduce către înfăptuirea idealurilor comunităţii noastre, idealuri şi, vorbesc la plural, pentru că este vorba de multe obiective pe care ni le dorim, începând de la statutul comunităţilor noastre, care trebuie să fie diferit în Secuime, aici, în Ţinutul Secuiesc, unde ne dorim obţinerea autonomiei teritoriale, sau în alte regiuni ale Ardealului locuite de maghiari, unde dorim autonomie culturală sau dorim adoptarea legii privind minorităţile naţionale, lege care asigură viitorul comunităţii, nu neapărat al comunităţii maghiare, numai acolo unde suntem puţini, unde suntem în minoritate, dar şi a comunităţilor celorlalte minorităţi naţionale şi etnice din România, ce 18 comunităţi care sunt recunoscute în Consiliul Minorităţilor Naţionale", a afirmat Iuliu Winkler.

Winkler a mai afirmat că îşi doreşte o Europă a regiunilor, în care Transilvania să fie recunoscută ca atare.

"Ne dorim noi, UDMR, o Europă a regiunilor şi o Europă a comunităţilor, o Europă, în viitor, care să fie a tuturor cetăţenilor, pentru că aşa a pornit la drum, în urmă cu 60 ani, construcţia europeană, ne dorim o Europă în care Transilvania, Erdely, Siebenburgen să fie o regiune la fel de recunoscută cum este Bavaria, Alsacia sau Tirolul de Sud şi credem că într-o astfel de Europă şi viitorul comunităţii noastre este asigurat", a afirmat Iuliu Winkler.

 

http://dai.ly/xhpz9s
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews