ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cele mai multe alimente pe care le avem pe masă zilnic sunt un adevărat cocktail de E-uri. Un calcul simplu arată că în fiecare zi îngurgităm în jur de 90 de astfel de aditivi, cu mult mai mult decât ne recomandă nutriţioniştii pentru a rămâne sănătoşi.

Micul dejun ar trebui să fie o sursă importantă de calorii, fibre şi minerale, spun nutriţioniştii. Prima masă a zilei este însă, de cele mai multe ori, plină de E-uri - peste 30 de astfel de aditivi.

Crenvurştii (9 E-uri), salamul (8 E-uri) sau brânza topită (6) se află pe lista alimentelor consumate la micul dejun. Nici pâinea, care conţine 4 E-uri, nu este la fel de sănătoasă precum cea pregătită în casă.

Prânzul mai aduce încă cel puţin 50 de asemenea compuşi în farfuriile românilor. La masa de prânz aşezăm în farfurie un preparat din carne de pui (6 E-uri), fulgi de cartofi (9) şi o prăjitură (12 E-uri). Iar după o masă bogată în alimente cu aditivi, un pahar de suc este exact ce nu trebuie (6 E-uri). Gustul acestuia vine din coloranţi şi conservanţi.

Doar cina este ceva mai săracă în E-uri, doar 8. Pastele cu carne şi caşcaval pregătite la cină nu sunt nici ele mai sănătoase. Dacă mâncăm cel puţin două produse care conţin aceiaşi aditivi alimentari, deja depăşim doza zilnică permisă.

Aditivii din alimente sunt diverşi. Sunt în primul rând E-urile care dau gust de fructe produselor. Pe listă se mai află şi conservanţii care întârzie alterarea alimentelor, alături de emulsificatori, cei care asigură un amestec omogen între apă şi grăsimi. Toate sunt periculoase, avertizează specialiştii.