ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mihai Pucerea, consilier superior la DSVSA Constanţa, a fost reţinut de procurorii DNA, aceştia cerând instanţei arestarea lui preventivă pentru luare de mită, fals în înscrisuri şi spălare de bani, iar firma Kiraelenys SRL, deţinută de fiica şi soţia acestuia, este urmărită penal în acelaşi dosar.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au început urmărirea penală în cazul lui Mihai Pucerea, consilier superior în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, acesta fiind acuzat de luare de mită (11 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 acte materiale) şi spălare a banilor.

În acelaşi dosar este cercetată şi SC Kiraelenys SRL Constanţa, societate la care sunt asociate fiica şi soţia lui Mihai Pucerea, pentru complicitate la luare de mită şi spălare a banilor în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Conform procurorilor, în perioada 1 noiembrie 2013 - 8 ianuarie 2014, Mihai Pucerea, în calitate de medic veterinar în cadrul Circumscripţiei Sanitar-Veterinare Zonale Constanţa a DSVSA Constanţa şi având, printre altele, ca atribuţie de serviciu certificarea respectării condiţiilor sanitar-veterinare de către persoanele juridice care efectuează operaţiuni de export şi tranzit de furaje şi subproduse care nu sunt destinate consumului uman, în Porturile Maritime Constanţa şi Constanţa Sud-Agigea, "a pretins în mod repetat sume de bani cu titlu de mită de la patru societăţi comerciale în schimbul eliberării certificatelor veterinare solicitate de către acestea".

"În mod concret, pretinderea mitei s-a realizat prin intermediari, persoane care îl contactau pe inculpat în calitate de agenţi maritimi, în numele şi în interesul celor patru societăţi comerciale beneficiare ale respectivelor certificate veterinare, şi cărora acesta le remitea facturi fiscale emise de către SC Kiraelenys SRL Constanţa, prin care se atesta, în mod nereal, efectuarea unor servicii de dezinfecţie la bordul navelor menţionate în conţinutul certificatelor veterinare", au scris procurorii în Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Anchetatorii susţin că Mihai Pucerea a încasat de la cele patru societăţi comerciale beneficiare ale certificatelor veterinare, cu titlu de mită, suma totală de 193.474 lei (echivalent a circa 43.000 de euro), folosind ca "paravan" firma Kiraelenys, înfiinţată de membrii familiei sale şi având sediul social declarat la domiciliul său.

"Pentru a disimula caracterul fraudulos al primirii banilor, a creat aparenţa încasării legale acestora, în contul unor servicii pretins prestate de firma Kiraelenys SRL Constanţa în beneficiul plătitorilor, dar neefectuate în realitate", au precizat procurorii.

Mihai Pucerea a fost reţinut, urmând a fi prezentat marţi Tribunalului Constanţa, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

DNA a precizat că, în cazul societăţii Kiraelenys SRL Constanţa, s-a solicitat luarea măsurii preventive a interzicerii de a desfăşura activităţi de natura celor în exerciţiul sau cu ocazia cărora au fost comise infracţiunile.