ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu zece zile, Adunarea Generală a ONU l-a ales pe ministrul ugandez de Externe în funcția de președinte al Națiunilor Unite, timp de un an, începând cu septembrie 2014. Alegerea lui Sam Kutesa a fost extrem de controversată, oficialul ugandez fiind acuzat că a sprijinit o serie de legi prin care, în Uganda, homosexualitatea este pedepsită cu închisoare pe viață.

Pentru a împiedica alegerea lui Kutesa în fruntea Adunării Generale a ONU în presa americană și pe mai multe rețele de socializare a fost pornită o campanie virulentă, deumită ”Say NO to Sam Kutesa”, precum și o petiție prin care se cerea ca votul Adunării să fie unul negativ. Principala acuzație adusă de contestatari, oficiali americani și ligi de susținere a drepturilor homosexualilor, este că ministrul ungandez de Externe este un aliat al președintelui Ugandei, Yoweri Museveni, promotor al legii anti gay, promulgată în această țară africană la începutul anului, scrie site-ul articolotre.com.

O petiție publicată pe site-ul Change.org, care a strâns câteva mii de semnături, i se cerea secretarului american de Stat John Kerry să nu permită alegerea oficialului ugandez.
Kutesa îl va înlocui la conducerea Adunării Generale a ONU pe actualul președinte, John Ashe, fiind singurul candidat desemnat pentru acest post de Uniunea Africană.

Conform legii care a intrat în vigoare anul acesta, în februarie, cuplurile de homosexuali riscă o condamnare pe viață, în timp ce persoanele care le ajută să nu fie descoperite sunt pasibile de șapte ani de pușcărie. De asemenea, cei care promovează homosexualitatea pot ajunge timp de cinci ani în spatele gratiilor.