ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un înalt comandant militar iranian a acuzat SUA de organizarea atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 pentru a justifica invadarea Orientului Mijlociu cu scopul de a-l conduce, scrie ziarul The Independent.

Generalul de brigadă Ahmad Reza Pourdastan, comandantul forţelor terestre iraniene, a făcut aceste comentarii într-un interviu la postul TV iranian de stat Al-Alam: "Aceste războaie şi ameninţări provin dintr-o strategie americană cuprinzătoare".

"După prăbuşirea Uniunii Sovietice, americanii au simţit că o nouă forţă urma să se materializeze, şi anume uniunea dintre suniţi şi şiiţi. Fundamentul acestei forţe a fost Revoluţia Islamică din Iran; această forţă este Islamul, sau lumea Islamică", a spus Pourdastan.

Generalul a acuzat SUA de organizarea atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, în care au murit aproape 3.000 de oameni.

"Primul lucru pe care l-au făcut a fost să plănuiască şi să desfăşoare evenimentele din 9/11 pentru a-şi justifica prezenţa în Asia de Vest, cu scopul de a o conduce", a susţinut generalul iranian.

Untitled-1

Comentariile sale au loc într-un moment de calmare uşoară a tensiunilor dintre SUA şi Teheran ca urmare a progreselor făcute în cadrul negocierilor nucleare iraniene.

Negociatorii din SUA şi alte cinci naţiuni încearcă să încheie un acord nuclear final până la sfârşitul lunii iunie, în baza căruia, Iranului i se cere să îşi reducă programul nuclear în schimbul unei uşurări a sancţiunilor internaţionale ce i-au afectat economia. În această săptămână, Senatul american va începe să dezbată un proiect de lege care va permite Congresului american să evalueze potenţialul acord.