Am aflat că de fapt locuiește de ceva vreme în Titan și este atașat de această zonă verde a Bucureștiului.

Pentru cei ce nu îl cunosc, Peter Hurley este irlandezul care s-a mutat în Romania din dragoste pentru satul romanesc și de 21 de ani promoveaza peste tot civilizația acestuia. În 2012 Peter Hurley a plecat de la Săpânţa până la Bucureşti, a parcurs practic pe jos 650 de kilometri în dorința de a atrage atenţia asupra oamenilor de la ţară care l-au gazduit generoși pe unde a trecut.

Mi-a povestit cu entuziasm despre drumurile sale, despre proiectele sale. Iubește traiul la ţară, curățenia și simplitatea vieții pe care a descoperit-o în unele familii de țărani, obiceiurile şi tradiţiile româneşti. Crede că satul românesc este astăzi unic în contextul european. Civilizația rurală s-a pierdut de ani buni în țările Europei vestice iar astăzi curentul revivalist încearcă prin sute de asociații și programe culturale să recupereze o parte din această civilizație.  În Romania lumea satului a supraviețuit comunismului însă paradoxal a fost practic spulberată după 90.

A încercat să creeze un grup de lucru la nivel guvernamental, o strategie specifică pentru a securiza viitorul lui, care să cuprindă trei elemente cheie : soluția economică, cea culturala și cea educațională.

Din păcate concluzia serii a fost că fără un program organic asumat politic Carpathian Garden va deveni Carpathian Graveyard, deja există zeci de sate părăsite în zona subcarpatică.

Deși nu are cetățenie română, pentru ceea ce simte și face pentru satul nostru, cred că Peter Hurley ar merita să fie cel puțin director al Muzeului Țăranului Român.

 
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews