ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am aflat că de fapt locuiește de ceva vreme în Titan și este atașat de această zonă verde a Bucureștiului.

Pentru cei ce nu îl cunosc, Peter Hurley este irlandezul care s-a mutat în Romania din dragoste pentru satul romanesc și de 21 de ani promoveaza peste tot civilizația acestuia. În 2012 Peter Hurley a plecat de la Săpânţa până la Bucureşti, a parcurs practic pe jos 650 de kilometri în dorința de a atrage atenţia asupra oamenilor de la ţară care l-au gazduit generoși pe unde a trecut.

Mi-a povestit cu entuziasm despre drumurile sale, despre proiectele sale. Iubește traiul la ţară, curățenia și simplitatea vieții pe care a descoperit-o în unele familii de țărani, obiceiurile şi tradiţiile româneşti. Crede că satul românesc este astăzi unic în contextul european. Civilizația rurală s-a pierdut de ani buni în țările Europei vestice iar astăzi curentul revivalist încearcă prin sute de asociații și programe culturale să recupereze o parte din această civilizație.  În Romania lumea satului a supraviețuit comunismului însă paradoxal a fost practic spulberată după 90.

A încercat să creeze un grup de lucru la nivel guvernamental, o strategie specifică pentru a securiza viitorul lui, care să cuprindă trei elemente cheie : soluția economică, cea culturala și cea educațională.

Din păcate concluzia serii a fost că fără un program organic asumat politic Carpathian Garden va deveni Carpathian Graveyard, deja există zeci de sate părăsite în zona subcarpatică.

Deși nu are cetățenie română, pentru ceea ce simte și face pentru satul nostru, cred că Peter Hurley ar merita să fie cel puțin director al Muzeului Țăranului Român.