ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nominalizarea de către preşedintele Klaus Iohannis a lui Eduard Hellvig la conducerea SRI a luat prin surprindere pe toată lumea. Eduard Hellvig a absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrație Publică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. În timpul studiilor universitare a obținut o bursă a Fundației Soros pentru o Societate Deschisă pentru proiectul “Cine guvernează sau cine deține puterea în România?”. Eduard Hellvig a fost coordonator de programe în cadrul Fundației Soros, filiala Cluj (1995-1996) şi director de programe la Institutul de Analiză Politică Cluj-Napoca (1996-1997).

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Eduard Hellvig va fi audiat, marţi, în comisiile de specialitate. Următorul pas va fi votul în plenul reunit al Parlamentului. Hellvig este susţinut de parlamentarii PNL, UNPR şi UDMR. Conducerea PSD a decis să propună grupurilor parlamentare susţinerea lui Eduard Hellvig, astfel că numirea sa este doar o formalitate.

Jurnalistul Cristian Dogaru scrie pe blogul său despre ascensiunea rapidă a lui Hellvig în structurile de conducere ale unor organizaţii şi îşi pune câteva întrebări.

"Nu-l cunosc, arunc doar un ochi pe CV (cel de pe mdrt.ro) si observ: la 20 de ani, student in Stiinte Politice, este consilier parlamentar; la 21 coordonator de programe la Fundatia Soros; la 22 director de programe Institutul de Analiza Politica Cluj-cercetare sociologica (buna experienta pentru servicii); la 23 de ani este in paralel broker si ziarist (Sfera Politicii); la 25 deja consilier politic al vicepresedintelui liberal Horia Rusu; la 26 consilier al ministrului de interne Dudu Ionescu si tot atunci consilier al candidatului la presedentie, Mugur Isarescu (!).Cu asemenea antecedente, un an mai tarziu, in 2001 devine deja director general al Institutului de Studii Sociale (studii de piata, sondari, ma rog, alta experienta utila) iar in 2004, la 30 de ani, este parlamentar umanist (o sa-i placa la Gadea!). Dupa inca 3 ani este europarlamentar PNL iar Antonescu il face secretar general in 2011 si ministru al Dezvoltarii Regionale (minister cu multi bani pe mana, succesor al Elenei Udrea) in 2012. Printre picaturi, a mai facut niste cursuri de securitate la institutul George Marshall si, evident, Colegiul National de Aparare.

Impresii? Ce cariera fulminanta, ce ascensiune din frageda pruncie si cum mai sarea junele Hellvig din job in job in fiecare an. N-am dovezi dar pute de la o Posta a omul serviciilor de mic, un fel de MRU (probabil vor face pereche SRI-SIE)-un arivist propulsat in fruntea bucatelor pe baza diferitelor apartenente. Autor al celebrei axe Washington-Berlin-Bucuresti, aparent impacarea verzei de Bruxelles cu tapul yankeu. Doar aparent. Bun de intors cu cheita de aliatii care apreciaza atat de mult SRI-ul, in contextul geopolitic atat de sensibil, etc, etc. Nu va place? Dar ce va asteptati de la Iohannis, alt parasutat in misiune…? O sa treaca de Parlament, n-am nicio emotie...

Cateva intrebari...retorice:
-Cum poti ajunge la 20 de ani consilier parlamentar? Ce experienta/aptitudini te recomanda? Dar director de programe la Fundatia Soros la 21 de ani (probabil anul 2-3 de facultate), fara alte experiente din zona societatii civile?
-Cum poti ajunge consilier al candidatului la Cotroceni Isarescu la doar 26 de ani, fara sa ai experienta politica (sau dadea sfaturi...monetare?)? Ce il recomanda pe viitorul membru al partidului umanist peste cativa ani pentru a fi luat consilier al ministrului de interne Dudu Ionescu cam in aceeasi perioada? Cum de apare de nicaieri si este propulsat atat de rapid in...meritocratia romaneasca?

ps: Vezi ce baiat talentat din politica mai scrie editoriale prin Adevarul si incearca sa-i ghicesti viitoarea ascensiune. Am citit cateva marca Hellvig, m-am plictisit ingrozitor (doar corecte politic, "pe linie"), pana am realizat ca nu mesajul era important ci bonusul de notorietate oferit promitatorului autor. As paria ca primul interviu televizat al noului sef civil al SRI va fi la Digi 24. Postul echilibrat, profesionist, detinut de singura companie de cablu si telefonie mobila care cere CNP-ul viitorului posesor de cartela prepay, anticipand probabil trecerea victorioasa a legilor Big Brother cat de curand posibil...", scrie jurnalistul.