Unul dintre cei trei economiști laureați în acest an cu Premiul Nobel, Robert Shiller, și-a exprimat îndoiala că Statele Unite vor intra în default din cauza scandalului politic referitor la ridicarea plafonului legal de îndatorare al Washingtonului. Chiar și în cazul unui astfel de scenariu, profesorul de la Universitatea Yale consideră că o astfel de criză ar fi rezolvată imediat.
Nimic de amploare nu se va întâmpla. Ar trebui ca situația să fie OK. Eu sunt de părere că sunt șanse mari ca această criză să fie rezolvată. SUA nu va intra în default. Chiar dacă va intra, va fi o chestiune care va dura o zi, sau ceva de genul acesta. Nu va fi sfârșitul lumii nici dacă va dura mai mult.

Eu cred că ar trebui să ne gândim, acum, la problema creșterii inechității în SUA și în întreaga lume. Taxele pentru bogați ar trebui să crească, dacă această problemă se va înrăutăți. Cred că mai avem multe de făcut, pentru ca societatea să devină mai bună.

În acest moment, SUA nu se pot împrumuta, legal, peste limita de 10 trilioane de dolari, iar datoria actuală este estimată în jurul sumei de 17,5 trilioane de dolari, potrivit BBC. Dacă, până joi, politicienii nu cad de acord asupra măsurilor care trebuie luate, SUA va intra în incapacitate de plată.

Unul dintre pilonii fragilei economii a Europei este reprezentat de exporturile pe care le face peste Ocean. De exemplu, SUA este țara în care Germania exportă cel mai mult, ca valoare, cu excepția Uniunii Europene. Esențiale sunt și exporturile UE către Statele Unite, care se cifrează la peste 143 de miliarde de euro, în primele 6 luni ale acestui an, dublu față nivelul exporturilor țărilor UE către China.

Robert J. Shiller (67 de ani), alături de compatrioţii săi, Eugene F. Fama (74 de ani) şi Lars Peter Hansen (60 de ani), au primit Premiul Nobel pentru Economie în 2013 pentru analiza empirică a preţurilor activelor:
Nu există nicio modalitate de a anticipa preţurile acţiunilor şi obligaţiunlor pentru următoarele câteva zile sau săptămâni. Dar este posibil să fie previzionată direcţia largă a acestor preţuri pe perioade mai îndelungate, precum următorii 3-5 ani.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews