ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate organizează, în 2 noiembrie, un marş în Capitală, chiar dacă rezultatul discuţiilor cu miniştrii Sănătăţii şi Finanţelor este optimist, a anunţat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) Vasile Astărăstoae.

Astărăstoae a explicat că acţiunile de protest vor continua până când "promisiunile" făcute de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi cel al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, vor deveni realitate, adică vor fi prevăzute într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.

"Această coaliţie nu este împotriva cuiva. Discuţiile continuă şi acţiunile de protest anunţate, la fel. Adică în 2 noiembrie între orele 11.00 şi 13.00, vom avea un marş pe traseul Parlament - Ministerul Finanţelor - Guvern. Avem deja 57.000 de semnături pentru grevă, dar nu anunţăm încă data. Le facem pe rând, în funcţie de rezultatele negocierilor", a declarat Vasile Astărăstoae, după o întâlnire a reprezentanţilor coaliţiei cu cei doi miniştri, la Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că salarizarea medicilor va fi discutată săptămâna viitoare, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, fiind plecată din ţară.

"Pentru majorarea salarizării rezidenţilor ar fi o soluţie ca ei să primească burse de studiu de la Ministerul Educaţiei Naţionale", a mai spus Eugen Nicolăescu.

Şi Astărăstoae a spus că ar vea ca veniturile rezidenţilor să fie compuse din salariul actual şi o bursă lunară de aproximativ 200 de euro, la care să se adauge, prin noua Lege a rezidenţiatului, posibilitatea de a face gardă după anul II.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a spus că Sănătatea ar putea avea 6 la sută din PIB în 2016.

"Decizia este una politică şi trebuie luată de către Guvern. După 31 octombrie, după ce vom avea raportul Eurostat, vom putea şti care va fi nivelul PIB şi nivelul veniturilor legale. Cert este că Sănătatea va beneficia de creştere bugetară", a spus Chiţoiu, explicând că procentul din PIB alocat Sănătăţii, de 4,2 în 2013, ar trebui să crească anual cu 0,5 puncte.