ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Națională a României (BNR) a decis ca să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric. De asemenea, conducerea BNR a redus și ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%. La începutul lunii decembrie a anului trecut, Isărescu a declarat că, pentru susţinerea creditării, banca centrală este pregătită să reducă rezervele minime obligatorii în 2014, care însumează circa 6 miliarde de euro la valută şi 3-4 miliarde de euro la lei, chiar dacă în piaţa monetară se înregistrează un exces de lichiditate estimat la circa 2 miliarde de euro.
CA al BNR reiterează că utilizarea judicioasă a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrală în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional este de natură să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară.

Pe piaţa monetară din România, Banca Naţională face ce nu face de regulă o bancă centrală: lansăm lichiditate în piaţă. Media de lichiditate este de 2 miliarde de euro, exces de lichiditate, dar toată economia este un covor peste care a fost o secetă, s-a făcut o pojghiţă, stă lichiditatea deasupra, dar nu vrea să intre în economie.

Anul trecut, BNR a redus dobânda cu 1,25 puncte procentuale, până la 4% pe an. Banca centrală a tăiat dobânda în mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit în martie 2012. Prima scădere din 2013 a fost la începutul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmată de încă trei ajustări, în august (la 4,5% pe an), în octombrie (la 4,25% pe an) şi în noiembrie la 4%.

Ratele dobânzilor de politică monetară din ultimii ani:

ratele-dobanzilor-de-politica-monetara