ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Gabriela Coman, a cerut, într-o dezbatere în Parlament, creșterea vârstei la care copilul poate fi instituționalizat.

Gabriela Coman a cerut miercuri ministrului Muncii Mariana Câmpeanu, şi parlamentarilor prezenţi la conferinţa organizată de UNICEF cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului să analizeze posibilitatea de creştere de la doi la trei ani a vârstei de la care copilul poate fi instituţionalizat.
Ar fi un mare pas pentru copii. Vă solicit să analizaţi o propunere de modificare a Legii 272 privind protecţia drepturilor copilului, în sensul de a interzice ca minorii mai mici de trei ani să fie instituţionalizaţi. Propun ca acest lucru să fie aplicat începând cu 1 ianuarie 2015, pentru a da astfel posibilitatea autorităţilor locale să fie pregătite şi să aibă resursele umane şi financiare, a declarat Gabriela Coman.

Președintele FONPC a precizat că instituționalizarea nu reprezintă o soluție pentru creșterea copilului, un studiu recent demonstrând că ea afectează dezvoltarea copiilor.
Există ţări în care este interzisă plasarea copiilor în instituţii până la cinci sau până la şapte ani. Eu am încercat ca secretar de stat să interzic instituţionalizarea copiilor români până la şapte ani, dar este adevărat că la acel moment resursele nu permiteau o asemenea măsură. S-a ales atunci interzicerea instituţionalizării până la doi ani", a explicat Gabriela Coman.

Ea a adăugat că deocamdată solicită creşterea acestei vârste până la trei ani, dar că intenţionează să pledeze pentru creşterea treptată până la cinci ani.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că susţine această propunere.
Ca principiu, nu am nimic împotrivă, pentru că eu cred că niciun copil nu ar trebui să fie instituţionalizat. Din punctul meu de vedere, în nicio formă de instituţionalizare copilul nu va avea dragostea unei familii care şi-l doreşte", a spus Mariana Câmpeanu.

Ea a precizat că susţine reintegrarea copiilor în familiile naturale sau adoptarea lor şi a făcut apel să îi fie semnalate direcţiile pentru protecţia copilului care nu declară copiii adoptabili.

Instituţionalizarea copiilor mici produce modificări în structura creierului, aceştia au probleme de discernământ, de control al impulsurilor şi de păstrare a amintirilor, dar şi un coeficient de inteligenţă scăzut, rezultă dintr-un studiu realizat de trei cercetări americani pe copii români.