ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fără experienţă în politică si cu un partid înfiinţat în urmă cu doar şase săptămâni, Miro Cerar, un profesor de drept în vârstă de 50 de ani, a pornit în cursa electorală devenind noua speranţă a Sloveniei. Acesta a câştigat alegerile generale şi publicul cu o imagine imaculată, de intelectual rupt de clasa politică infestată de corupţie şi cu mesaje contra birocraţiei şi privatizăriilor companiilor de importanţă strategică cerute de UE.

Conform Bloomberg, partidul lui Miro Cerar- SMC- a fost creat de câţiva profesori universitari şi oameni de afaceri şi a câştigat 35% din voturi în alegerile de săptămâna trecută, în timp ce partidul conservator al lui Janez Jansa – premier până în martie 2013 şi aflat acum în închisoare pentru corupţie, a obţinut 20% din voturi. În aceste condiţii Cerar are postul de premier asigurat.

Potrivit Ziarului Financiar, Cerar este un personaj popular pentru că este asociat de alegători cu tatăl său, un sportiv iubit devenit erou naţional în Slovenia comunistă. De asemenea, mama sa, Zdenka, a fost procuror, ministru al justiţiei şi vicepreşedinte al liberalilor-democraţi care au guvernat timp de mai mult de un deceniu până în 2004, când ţara a devenit prima republică ex-iugoslavă care a aderat la Uniunea Europeană. Sondajele realizate înainte de alegeri indicau recunoaşterea numelui de familie al profesorului de către alegători datorită reputaţiei familiei.

Novicele într-ale politicii susţine liberalizarea economiei, privatizarea companiilor mici şi flexibilizarea pieţei forţei de muncă. Totodată, acesta se opune, privatizării unor companii fundamentale pentru Slovenia cum ar fi furnizorul de telecomunicaţii Telekom Slovenia şi aeroportului internaţional din Ljubljana stârnind astfel nemulțumirea investitorilor.

„Partidul nostru va avea ca scop îndeplinirea de către Slovenia a obligaţiilor faţă de UE, dar prin propriile noastre modalităţi, într-un mod benefic pentru Slovenia“, a declarat Cerar, pentru agenţia Thomson Reuters.

Proaspătul premier a dat de înțeles că va modifica programul de criză convenit sub conducerea fostului guvern adăugând că noul său partid va stabili rapid care companii vor rămâne sub controlul statului şi care vor fi privatizate. „Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a avea finalizat programul de privatizare până la sfâşitul acestui an. Aceasta va fi una din priorităţile guvernului“, a adăugat Cerar.

Alegerile legislative s-au organizat in Slovenia din cauza demisiei din luna mai a fostului premier Alenka Bratusek, prima femeie premier a Sloveniei. Propunerile acesteia de privatizare au iscat certuri în propriul partid, după ce, anul trecut, Bratusek, s-a angajat să vândă 15 companii controlate de stat, printre care şi Telekom Slovenia şi banca Nova Kreditna Banka Maribor. Cu banii din privatizări guvernul ar trebui să reducă deficitul bugetar umflat de recapitalizarea băncilor şi să micşoreze datoria de 80% din PIB, iar dacă indicatorul nu este adus sub pragul de 3% din PIB prevăzut în tratatele europene, Slovenia riscă să piardă accesul la fondurile europene.

Miro Cerar a fost ales de aproape 1,7 milioane de alegători care și-au exprimat astfel nemulțumirea față de aceste decizii și față de partidele tradiţionale slovene pătate de scandaluri de corupţie care au dus la ani de turbulenţe economice în republica ex-iugoslavă.

Poporul sloven se arată încrezător în capacitatea guvernului lui Cerar de a supraveghea implementarea unor măsuri anti-criză convenite cu UE menite să reducă deficitul bugetar al Sloveniei de la 4,2% estimat pentru acest an şi speră astfel să poată  reface o economie grav afectată în timpul crizei.