ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul PSD Sorin Bota propune ca de Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul dar și de Luminație (Ziua Morților), românii să aibă zi liberă, se arată într-un comunicat trimis Agerpres.
Ziua Morților (Luminația), sărbătorită la 1 noiembrie în fiecare an, cu precădere în zona Transilvaniei, dar și în alte părți ale țării. Ziua de 1 Noiembrie este declarată zi nelucrătoare în mai multe țări civilizate din vestul Europei, Botezul Domnului (Boboteaza), dar și ziua de Sfântul Ioan Botezătorul (6 și 7 ianuarie), considerate cele mai semnificative și importante sărbători creștine după Nașterea Domnului (Crăciunul) și Învierea Domnului (Paștele)", arată senatorul într-un comunicat de presă.

Luminația este un obicei prin care oamenii aprind lumânări pe mormintele celor decedați, în noaptea de 1 noiembrie. De origine catolică, el este răspândit mai ales în unele zone ale Transilvaniei, acolo unde a fost adoptat și de credincioșii ortodocși sau reformați.