ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cea mai bună miere din Europa se găseşte în România. Asta crede un specialist al Casei Regale a Marii Britanii, care i-a arătat și prinţului Charles descoperirea făcută pe Valea Barcăului din Sălaj.

P] Comanda online Studiul China - Cel mai complet studiu despre nutritie

Mierea de salcâm de acolo, simplă sau în combinaţie cu prune şi nuci, ori cu hribi, a devenit unul dintre cele mai exclusiviste produse din Europa. Preţul este pe măsură: 365 de euro borcanul, afirmă digi24.ro.

"Mierea cu nucă şi propolis, recomandată pentru a stabiliza colesterolul, cu foarte multe minerale, ne ajută în procesul de învăţare. Mierea cu chimen, la fripturi. Un produs mai nou e mierea cu cacao. Delicioasă!”, spune Alin Prunean.

Apicultorii sălăjeni sunt deschişi să experimenteze orice combinaţie pe bază de miere. Cacao, anason, chimen, cafea, ardei iute, alune şi scorţişoară sunt doar o parte a listei cu ingredientele inedite din produsele unei mici fabrici din Valcău de Jos. Deschisă în 2009 de Alin Prunean în cadrul unui proiect social, fabrica se bizuie pe mierea produsă de localnicii care au învăţat apicultură.

Costică Sabo, apicultor: "Nu avem fabrici, nu e poluare. Avem desfacere, avem unde să vindem."

Mierea cu hribi de pădure este însă produsul de top, lansat acum trei ani la un târg internaţional de la Paris. Forma de prezentare este atipică. Recipientul de sticlă este realizat manual şi fixat într-o ramă de stejar, împreună cu un săculeț de pânză țesută la război, în care se află o linguriță din argint.

Nu folosim nici cuie, nici metal. Totul ecologic. Gata. Acum o poţi trimite în Anglia. Punem mierea în el şi îi dăm să meargă, spune tâmplarul care face rama.

De altfel, mierea din Transilvania a devenit cunoscută după ce prinţul Charles a lăudat acest produs.

Alin Prunean:" Ştiu că i-am dus miere cu nucă, miere de salcâm care e o miere foarte bună şi apreciată şi în afara ţării şi mierea polifloră. Spunea chiar botanistul Casei Regale, probabil avem cea mai bună miere din lume sau din Europa aici, în Transilvania. Şi am întrebat: „de ce spuneţi asta?!”, „pentru că aveţi cea mai bogată floră”.