ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lucrarea  Silver Car Crash (Double Disaster) a lui Andy Warhol s-a vândut miercuri, la o licitaţie organizată de Sotheby's la New York, cu 105 milioane de dolari, sumă record pentru o lucrare a artistului american, a anunţat casa de licitaţii, preluată de AFP.

'Silver Car Crash (Double Disaster)' face parte dintr-o serie de lucrări intitulată 'Death and Disaster' şi a fost realizată de Warhol în 1963. A fost expusă o singură dată în ultimii 26 de ani, iar celelalte trei pânze ale seriei se află la muzee din New York, Elveţia şi la Viena. Suma cu care a fost adjudecat tabloul, 105,445 milioane de dolari, depăşeşte recordul anterior pentru o pânză de Warhol - 71,72 milioane de dolari. Casa Sotheby's nu a dezvăluit identitatea cumpărătorului.

Având 2,43 m pe 4 m, lucrarea artistului american este alcătuită din două panouri. Cel din stânga cuprinde o serigrafie cu 15 fotografii ale aceluiaşi accident de maşină, iar cel din dreapta este un dreptunghi mare, argintiu.

La aceeaşi licitaţie, 'Coca-Cola (3)', care reprezintă în alb şi negru o sticlă cu celebra băutură gazoasă pe 1,7 m înălţime şi 1,3 m lăţime, a fost adjudecată cu 57,285 milioane de dolari. Pictată de Warhol în 1962, ea aparţinea unui colecţionar de aproape 20 de ani.
Cu vânzări totale de peste 329 milioane de dolari, Andy Warhol (1928-1987) s-a aflat în 2012 pe primul loc la licitaţiile mondiale, loc pe care îl câştigase în 2007 şi apoi îl pierduse, potrivit unui bilanţ întocmit de Artprice şi Artron.

Cu o zi înainte, tripticul pictorului britanic Francis Bacon, care îl înfăţişează pe Lucian Freud, a fost adjudecat cu 142,4 milioane de dolari. Lucrarea a devenit astfel cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată la licitaţie.