ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Îngrijorat cu privire la viitorul celor doi copii ai săi ce erau veșnic preocupați doar de jocuri video cu război și arme, jurnalistul suedez Carl-Magnus Helgegren a hotărât să le dea o lecție dură de viață. Astfel, tatăl decide să îi învețe pe fii săi ce înseamnă cu adevărat războiul ducându-i să viziteze Israel și Siria. Potrivit totb.ro, călătoria ce a durat 10 zile, i-a schimbat complet pe cei doi băieți, Leo acum în vârstă de 12 ani și Frank acum în vârstă de 11 ani.

Ideea i-a venit bărbatului într-o seară când cei doi fii ai săi îl implorau să le cumpere cea mai nouă versiune a unui joc video numit Call of Duty. Realizând că băieții habar nu au care sunt consecințele reale ale unui război, tatăl le spune că, dacă acceptă să meargă cu el într-o zonă afectată şi să petreacă timp cu victimele luptelor, le va cumpăra, apoi, orice joc video îşi doresc.

“Am vrut să le arăt efectul real, negativ, al războiului, care se vede când armele tac. Oamenii afectaţi sunt tatăl cuiva, fratele cuiva, sora cuiva, mama cuiva. Şi eu credeam că am o idee despre ce înseamnă asta, de la televizor, dar când am ajuns la vârsta de 29 de ani am realizat că de fapt habar nu aveam ce înseamnă războiul, la fel ca şi copiii mei”, explică jurnalistul.

Copii au acceptat aşa că întreaga familie s-a îmbarcat spre Israel, în luna aprilie a acestui an. În Ierusalim, au stat la o familie localnică; au vizitat o tabără de refugiaţi, unde nu prea era apă de băut; au fost la un spital din tabăra respectivă, unde copii loviţi în cap cu paturile puştilor trebuiau cusuţi zilnic. Acolo, fii lui Carl au văzut băieţi de vârsta lor, în scaune cu rotile, paralizaţi după ce fuseseră loviţi în coloană de gloanţe de cauciuc.

Familia a vizitat şi Siria, mai exact o zonă plină de terenuri minate, unde băieţii au avut ocazia să discute cu cei aflaţi în tabăra de refugiaţi, separaţi de familiile lor. Imaginile şi filmările făcute cu cei doi băieţi la acel moment îi arată profund afectaţi de situaţia în care se aflau.

Desi călătoria le-a schimbat total percepţia asupra războiului, mulți au fost cei care l-au acuzat pe Carl că își pune inutil copii în pericol.

“M-au numit cel mai prost părinte din lume, un nenorocit care trebuie scufundat în napalm; mi-au scris că mi-am traumatizat copiii. Nu mă aşteptam deloc la o astfel de reacţie”, mărturisește suedezul

“Noi am fost acolo în aprilie, situaţia atunci nu era ca acum, eu mai fusesem de două ori acolo şi niciodată nu m-am simţit a nu fi în siguranţă. Dacă era un război în desfăşurare, nu mergeam. Oamenii care nu au fost niciodată acolo au impresia că aceia de acolo se împuşcă tot timpul. Nu este aşa”, mai explică Carl.

Cu toate aceastea, întreaga familie s-a întors cu bine acasă iar copii se pare că și au învățat lecția, ei nemaifiind interesați de jocul video. Mai mult, micuții s-au arătat interesați de situația din Israel și Siria și urmăresc permanent subiectul.

“Mă întreabă mereu ce mai e nou acolo, sunt conştienţi de un conflict pe care mulţi adulţi nu îl înţeleg complet. Recunosc că lumea nu prea îşi duce copiii în Orientul Mijlociu să îi înveţe despre război, dar de ce este normal să facem propagandă armelor în rândul copiilor? Toţi se joacă cu ele, sunt parte din viaţa lor. De ce părinţii nu văd în asta o problemă?”, se întreabă tatal.

Carl mai adaugă că el nu poate înțelege părinții ce își feresc copii de realitățile unui război dar îi lăsă să se joace non stop jocuri violente.

“În Suedia, în Europa, suntem foarte privilegiaţi. Avem drepturi, servicii sociale, bunăstare. Dar cu acestea vine şi responsabilitatea de a ne educa pe noi înşine, nu de a deveni zombie care joacă jocuri video şi consumă hamburgeri”, concluzionează jurnalistul suedez.