ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un articol postat pe siteul euromaidanpress notează că România s-ar putea uni cu Moldova şi va recupera Bugeacul (Sudul Basarabiei) şi părţi din Transnistria în cazul în care Rusia va ataca oraşul Odessa, din Ucraina.

Conform autorului, Rusia are nevoie de Odesa pentru a crea o legătură directă cu Transnistria. În articol se menţionează că ruşii vor crea o diversiune la Odesa între 2 şi 9 mai şi vor profita pentru a trimite "omuleţi verzi" în zonă.

Thomas Theiner susţine că dacă ruşii vor ocupa Odessa, nu va sta nimic în calea lor pentru a ocupa şi Bugeacul şi astfel să încercuiască Moldova.

"De aceea, în momentul în care ruşii pun piciorul în Odessa, România va fi forţată să ocupe Bugeacul. Imediat, Batalionul 630 Paraşutişti trebuie să ocupe Zatoka şi Palanca. În mod adiţional, podurile din Zatoka şi Mayaki trebuie aruncate în aer, iar drumul ce leagă Mayaki şi Palanca trebuie minat. Concomitent, batalioanele 528, 284 şi 384, aparţinând Brigăzii Mecanizate 282, bazate la Galaţi, trebuie să ajungă la Izmail şi ocupe aeroportul, pentru a bloca o eventuală preluare a sa de către ruşi. [...] În acelaşi timp, Brigada 15 Mecanizată trebuie să ajungă la Chişinău pentru a securiza Capitala Moldovei împotriva unui atac Ruso-Transnistrean".

Theiner consideră că o astfel de mişcare a României îl va mânia pe Putin, dar că "ţarul" rus nu va avea ce face, pentru că Ucraina va susţine mişcările României la ONU.

Producătorul de film spune că o operaţiune românească în vechiul său teritoriu, Bugeacul, va fi mult mai puţin riscantă decât posibilitatea ca Rusia să ocupe militar această zonă. Un astfel de scenariu va duce la "înrobirea Moldovei întregi" şi la "un război total între România şi Rusia, dar în condiţii mult mai grele pentru România".

Autorul ucrainean sfătuieşte guvernele de la Bucureşti şi Chişinău să facă planuri şi tratate pentru "o reunificare rapidă", pentru că Rusia va căuta să o plătească României pentru operaţiunile din Bugeac şi îşi va pune aliatul Transnistrean să atace Moldova.

Un atac româno-ucrainean asupra Odesei ar dispersa rapid forţele ruseşti prezente acolo, dar în acest caz Putin nu va ezita să folosească armament nuclear asupra României, scrie Theiner.

Acesta sugerează ca în cazul unui atac convenţional rusesc asupra României, ţara noastră să aştepte ca Rusia să rămână sleită de resurse şi ca forţele NATO să intre în război, ceea ce ar duce la un eşec al lui Putin.

"După, România şi Ucraina ar putea să împartă Transnistria, zonele locuite de români intrând în componenţa României, iar zonele locuite de ucraineni în componenţa Ucrainei, eliminând astfel şi ultima rămăşiţă a Republicii Socialiste Sovietice Moldoveneşti, creaţia comunistă din 1924", notează Thomas Theiner.

Într-un scenariu mult mai negru, Putin va invada Transnistria pe cale terestră, declanşând "al treilea război mondial".

"România va fi prima ţară care va fi trasă în acest război total. Belarus ar fi următoarea, deşi nu se ştie de partea cui va fi Lukaşenko. [...] Membrii NATO care mai cred în apărarea comună vor trebui să dizloce forţe în Ţările Baltice şi România, care ar putea duce la mai-sus-menţionata "de-escalare nucleară" a lui Putin. În acel moment, Vestul are două opţiuni: fie răspunde cu aceeaşi monedă, fie îi permite lui Putin să domine continentul", scrie Theiner.