ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Omul de afaceri Ionuţ Dumitrescu, fondatorul companiei de consultanţă imobiliară Eurisko – vândută în februarie 2008 grupului internaţional CB Richard Ellis (CBRE), a anunţat demararea lucrărilor de demolare şi de curăţare a terenului pe care până în 2005 a funcţionat fabrica de bere Griviţa din Bucureşti.

Investitorul vrea să dezvolte pe terenul de 28.000 mp, cumpărat recent de la producătorul de bere Heineken România pentru circa 15 mil. euro, un complex imobiliar format dintr-un proiect de birouri, în suprafaţă de 28.000 mp, un centru comercial şi o zonă de agrement, în suprafaţă de 9.000 mp. Dumitrescu intenţionează să conserve şi să păstreze arhitectura originală a orzăriei, a mălţăriei şi a pavilionului administrativ, imobile în care va funcţiona o zonă de entertainment cu cafenele, terase, restaurante şi o berărie.

1

„Investiţia pentru ridicarea noului proiect se ridică la 40 de milioane euro. Prin proiectul nostru ne propunem să valorificăm potenţialul imobiliar al terenului şi, în acelaşi timp, să redăm bucureştenilor un loc istoric prin conservarea unor clădiri cu valoare de patrimoniu”, a declarat Ionuţ Dumitrescu, managing director al companiei Element Development, societate care se ocupă de dezvoltarea proiectului.

Proiectul va fi livrat în trei faze, iniţial vor fi demarate lucrările pentru reabilitarea clădirilor istorice, urmând construcţia proiectului de birouri şi a centrului comercial. Arhitectura proiectului de birouri este semnată de către Vladimir Arsene, arhitect în cadrul Westfourth Architecture, de numele căruia se leagă proiecte precum Europe House, Charles de Gaulle Plaza, Sema Parc şi turnurile City Gate de la Romexpo.

Istoricul Fabricii de Bere Griviţa

Fabrica de bere Grivița a fost situată în zona Gării Basarab și era limitată de Șoseaua Orhideelor și Strada Afluentului. A fost construită în anul 1869 de marele industriaș neamț Erhard Luther, la capătul Bucureștilor, pe așa-zisă șosea de centură, pe-atunci Șoseaua Basarabilor, în apropierea moșiei Grant. A fost una dintre cele dintâi întreprinderi de bere din București și din România. Berea Luther, produsă în halele neamțului Erhard, a devenit, în scurt timp, una dintre cele mai solicitate băuturi în hanurile, restaurantele și locantele Capitalei. În câțiva ani, fabrica Luther și-a câștigat statutul de furnizor al Curții Regale a României, fapt ce a sporit renumele mărcii.

În anul 1905, fabrica a fost vândută fraților Czell, nemți din Brașov. Aceștia au păstrat și profilul societății, și denumirea. Frații Czell au modernizat fabrica, iar producția de bere a crescut de la peste 17.000 de hectolitri în 1905 la peste 67.000 de hectolitri în 1910. În 1916, firma devine societate pe acțiuni, avându-i ca majoritari pe nemții Czell. După Primul Război Mondial, în 1928, fabrica Luther deținea primul loc în industria românească de profil, ajungând să realizeze a șasea parte din producția națională de bere. După naționalizarea din 1948, fabrica Luther devine Întreprinderea de Bere București - Fabrica Grivița. În perioada anilor '70, numele a fost schimbat în Fabrica Gambrinus. În iulie 1998, un grup de investitori britanici și americani a preluat controlul managerial al fabricii și a introdus un program de modernizare și renovare cu o durata de 18 luni, încheiat pe 16 martie 2000. În mai 2007, fabrica Grivița aparținea Heineken România.

Fabrica a fost inclusă pe lista clădirilor monument din patrimoniul cultural bucureștean. În anul 2007, Primăria Municipiului București a fost nevoită să ceară declasarea acesteia de pe lista monumentelor, pentru a putea realiza pasajul suprateran Basarab.

Sursa foto: Rezistenta.net