ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recenta vizită la Budapesta a liderului de la Kremlin reflectă , pe lângă consolidarea autonomiei, un mare câștig strategic pentru Ungaria.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Astfel, Ungaria își va asigura necesarul de energie electrică de la o centrală nucleară construită și finanțată de Rusia la costuri extrem de avantajoase. Apoi, Ungaria, împreună cu Grecia și Serbia, va deveni placa turnantă pentru conducta de gaz cu un debit de 60 de miliarde de mc pe care Rusia și Turcia o vor termina în 2017. Acest rol al Ungariei devine și mai important în condițiile în care anul viitor Rusia va deconecta complet conductele de gaz care traversează Ucraina.

Pentru România aceasta înseamnă ca va trebui să cumpere gaz rusesc de la sârbi și de la unguri, deoarece actuala conductă cu gaz rusesc din Dobrogea va fi închisă. Iar rezervele de gaz din platoul românesc al Mării Negre sunt ridicol de mici, în timp ce rezervele de gaz din Ardeal se vor epuiza în viitorul deceniu.. În cazul Bulgariei , situația generată de blocarea Southstream este de-a dreptul
dramatică. Bulgaria a pierdut contracte de câteva miliarde de dolari și venituri din tranzitul gazului rusesc plus reduceri de preț de 1,5 miliarde de dolari pe an.

În aceste condiții, situața Bulgariei a devenit disperată. În următoarele zile , Bulgaria are nevoie disperată de 8-9 miliarde de dolari, altfel va intra în insolvență..Dacă bulgarii vor accepta troika FMI, UE și BM pe post de creditor, atunci putem vorbi la trecut de Bulgaria.

Mai adaug un fapt extrem de important.. Ungaria a obținut ieri de la Gazprom un discount de 3 miliarde dolari pentru gazul neconsumat din ultimii ani, gaz care trebuia plătit conform contractelor încheiate
acum cinci ani cu rușii. Drept urmare, Ungaria a anunțat că nu va fi de acord cu proiectul de unificare energetică a UE. O unificare care implică costuri enorme pentru fostele țări din CAER. În cazul
României și al Bulgariei, unificarea energetică implică dublarea prețului la curent și la gaz până în 2019.