ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria nu are de gând să respingă proiectul pentru construirea gazoductului ruso-italian South Stream, în ciuda presiunilor Comisiei Europeană. Anunțul a fost făcut luni de premierul ungar Viktor Orban, care a declarat că, deși susține Kievul, nu vrea ca țara sa să fie dependentă de Ucraina în ceea ce privește furnizarea de gaze.

”Ungaria va construi South Stream câtă vreme acest proiect garantează securitatea aprovizionării noastre energetice. Nu vrem să ne găsim în situația în care furnizarea de gaze să depindă de Ucraina”, a declarat, marți, premierul ungar, aflat la Belgrad, după o întrevedere cu omologul său sârb, Aleksander Vucic, relatează Itar-Tass, preluat de site-ul Vocea Rusiei. Șeful guvernului de la Budapesta a mai spus că țara sa sprijină Ucraina, însă vrea să fie ”respinsabilă cu cetățenii în ceea ce privește furnizarea de energie”. Comentariile lui Orban sfidează Comisia Europeană, care vrea să blocheze construcția gazoductului, și vine în întâmpinarea președintelui Vladimir Putin, care, marți, afirma că Rusia va continua să promoveze South Stream.Tot Orban a fost, de altfel, cel care, în martie, se opunea sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, după anexarea Crimeii.

Anunțul lui Viktor Orban vine după ce, de curând, Bulgaria a decis să supende lucrările de construcție a tronsonului bulgar al gazoductului, în urma criticilor formulate de Bruxelles, care a acuzat nerespectarea regulilor europene în acordarea contractelor. În schimb, premierul sârb Aleksandar Vucic a infirmat informația conform căreia Serbia ar fi oprit construcția la tronsonul sârb al gazoductului.

Presiunile Rusiei

Ucraina, prinsă într-un conflict sângeros de mai multe luni, din care nu au lipsit atacurile asupra sistemului de transport al gazului, consideră că este mâna Rusiei. Concret, Moscova este acuzată că, prin acțiuni subversive asupra conductelor ucrainene vrea să discrediteze sistemul de transport al gazului ucrainean, să oprească tranzitul spre Europa și să pună presiune pe statele europene pentru a ceda în fața proiectului South Stream.

Demarat oficial în decembrie 2012, realizat de rușii de la Gazprom și italienii de la ENI, South Stream va lega Rusia de Bulgaria, pentru a se îndrepta spre Europa de Vest, via Serbia, Ungaria şi Slovenia. Dacă va fi finalizat în 2015, așa cum s-a promis, gazoductul va transporta anual 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale spre Europa pe sub Marea Neagră, dorind să diversifice rutele de export ale gazului rusesc către Europa.