ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Protestele din Ungaria, cauzate de corupție și un guvern tot mai pro-rus, ridică semne de întrebare legate de posibila repetare a evenimentelor din Ucraina.

Black Friday:Livrare gratuita in 24 de ore!

Ungaria este membră UE și NATO și este mult mai stabilă decât Ucraina, care a devenit victima unui conflict cu separatiștii pro-ruși din estul țării, de câteva luni. De aceea, este mai puțin probabil să se ajungă la conflicte violente, dar demonstrațiile anti- guvernamentale, din ce în ce mai ample, ar putea conduce spre un alt câmp de bătălie între Europa și Rusia, scrie site-ul Australian Financial Review.

Ținta manifestațiilor de săptămâna aceasta, ca și a celor de la începutul lunii, este premierul Viktor Orban și guvernarea lui tot mai mult îndreptată spre est. Mulți participanți strigau „Europa, Europa!”, iar unul dintre demonstranți i-a spus unui jurnalist AFP: „Nu vrem ca Orban să ne conducă spre Putin și Rusia”, în timp ce alții cereau demisia prim-ministrului.

Începute sub sloganul "Ziua indignării" manifestațiile au fost declanșate inițial față de un proiect de lege privind taxarea utilizatorilor de Internet în Ungaria. Pus sub presiune și aspru criticat de Washington și Bruxelles, Orban a anunțat la finele lunii trecute retragerea acestui proiect de lege controversat.

Protestele seamănă cu primele manifestații din Ucraina de pe Euromaidan, îndreptate contra fostului președinte Viktor Ianukovici, care a fugit din țară la sfârșitul lunii februarie, după patru luni de demonstrații provocate de decizia sa de a semna un acord economic cu Rusia, în detrimentul unuia cu UE.

Pe de altă parte, Ungaria nu vrea să renunțe la gazoductul rus South Stream, neagreat de Uniunea Europeană. La începutul lunii, directorul principalei companii ungare implicate în proiectul South Stream declara că Ungaria ar putea demara în următoarele șase luni lucrările de construcție la secțiunea din conducta South Stream de pe teritoriul său și să finalizeze proiectul în 2017.

South Stream un gazoduct destinat transportului gazului natural rusesc în Europa, ocolind însă Ucraina. Ungaria vrea să urgenteze acest proiect promovat de grupul rus Gazprom, dar se lovește de rezistența exprimată de Comisia Europeană, care consideră că proiectul South Stream nu respectă decizia sa, care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze și accesul la conductele care transportă gazele naturale.