ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentanţii organizaţiilor maghiarilor din afara graniţelor Ungariei au dezbătut, în cadrul unui forum economic, care a avut loc miercuri, în Parlamentul Ungariei, posibilităţile de dezvoltare ale Bazinului Carpatic, transmite agenţia ungară de presă MTI, preluată de ActiveNews.

La această conferinţă, organizată de Institutul ungar de Cercetare a Strategiei Naţionale, secretarul de stat pe probleme energetice din România, Károly Borbély, a prezentat proiectul de dezvoltare economică, respectiv, documentul numit "Transilvania 2020", elaborat de UDMR, prin care se prevede "stimularea dezvoltarii Ținutului Secuiesc". Referindu-se la acest proiect, Károly Borbély a evidenţiat, printre altele, importanţa alocării subvenţiilor agricole şi a creşterii competitivităţii firmelor de construcţii. În ultimii ani, au venit foarte mulţi întreprinzători în Transilvania, a spus Károly Borbély  care a subliniat în concluzie că relaţii de afaceri româno-ungare trebuie dezvoltate în viitor.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Jenő Mátis, a prezentat Proiectul Mikó Imre, precizând că acest proiect are o importanţă majoră în procesul privind dezvoltarea economică. Printr-un proiect de dezvoltare bine gândit, Transilvania poate deveni unul dintre cei mai importanţi parteneri ai Ungariei, a precizat Jenő Mátis, adăugând că în perspectivă se doreşte ca Transilvania să devină "Elveţia Estului". Planul sau Proiectul Mikó Imre, realizat împreună cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania fondat de Laszlo Tokes, este numit asa după fostul guvernator maghiar al Transilvaniei din anii 1849 şi 1860-1861, de profesie economist şi este in fapt un proiect de autonomie economică a Ardealului.

Vicepreşedintele Partidului Comunităţii Maghiare din Slovacia, Iván Farkas, a vorbit despre Proiectul Baross Gábor, care este un proiect similar de dezvolare economică regională, respectiv autonomă, în Slovacia. Printre punctele care se referă la dezvoltare a amintit infrasctructura rutieră transfrontalieră de lângă graniţă, relansarea industriei alimentare, precum şi exploatarea posibilităţilor oferite de turismul rural.

Liderul Uniunii Maghiare din Voivodina, István Pásztor, a menţionat că proiectele prezentate sunt toate excepţionale, dar până în toamnă trebuie elaborate programele operative şi create sistemul instituţional necesar pentru aplicarea acestor proiecte, precum şi identificate resursele materiale necesare, care pot fi obţinute din trei locuri: din ţara în care trăieşte respectiva comunitate maghiară, de la Uniunea Europeană şi din partea Ungariei.

Pe aceeasi temă citiţi şi Autonomii “exemplare” şi autonomia ca ghetou. ANALIZĂ ActiveNews