ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Congresul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Statelor Unite ale Americii a ajuns anul acesta la cea de-a 82-a ediție. Desfășurată la Chicago între 29 iunie – 1 iulie, întrunirea fraților noștri de peste ocean a avut ca temă unitatea de credință și de neam a românilor. Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în catedrala din Chicago, cu prilejul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, slujba fiind oficiată de Mitropolitul Nicolae al celor două Americi și Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei.
 
La finalul Liturghiei, Părintele Arhiepiscop Irineu a rostit un cuvânt în care a evidențiat eforturile poporului român în lupta pentru unitate națională. „Moșii și strămoșii noștri din Țara Carpatică au fost conduși prin suferințele Golgotei, spre învierea statului național unitar român și spre câștigarea unui nume între popoarele lumii” a spus ierarhul, preluat de www.basilica.ro. 
 
În deschiderea lucrărilor congresului, după cuvântul de bun venit al Părintelui Mitropolit Nicolae, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a susținut discursul intitulat „Marea Unire din 1918, eveniment sublim al istoriei românești. Bucurie, biruință și responsabilitate”. Înaltpreasfinția Sa a subliniat că Marea Unire a „însemnat înfăptuirea celui mai înalt ideal patriotic și politico-național al poporului român” și a semnalat că datorită jertfelor depuse pentru „închegarea firească a neamului” suntem răspunzători de modul în care ne îndeplinim datoriile față de neam și țară.
 
Întrunirea a reunit clerici și mireni de pe tot cuprinsul eparhiei care au discutat și despre modalitățile de păstrare a identității românești într-o lume afectată de globalism.