ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a solicitat vineri grăbirea procesului de creare al unui fond comun pentru băncile care se confruntă cu dificultăţi financiare, precum și introducerea rapidă a reglementărilor prin care posesorii de obligaţiuni trebuie să împartă pierderile în cazul închiderii sau salvării băncilor din zona euro.

De asemenea, Mario Draghi s-a arătat mulțumit că băncile și-au consolidat bilanţurile, prin majorarea capitalului şi a provizioanelor, dar le-a cerut bancherilor să continue aceste operaţiuni.

Un Mecanism Unic de Rezoluţie (MUR) ar urma să devină operațional din 1 ianuarie 2015, iar acesta are ca obiectiv principal consolidarea stabilității Uniunii Economice şi Monetare şi este o completare a mecanismului unic de supraveghere al sistemului bancar. Instituţiile bancare ar trebui să facă obiectul unei proceduri de rezoluţie numai după ce o autoritate de supraveghere a apreciat că acestea se confruntă sau sunt susceptibile de a se confrunta cu dificultăți majore.

În ciuda acestor eforturi, Germania este o fermă susținătoare a principiului potrivit căruia fiecare ţară să achite nota de plată pentru salvarea/falimentul băncilor. Pe de altă parte, Comisia Europeană a modificat regulile în materie de ajutoare de stat pentru bănci, astfel că, înainte ca băncile să poată solicita o finanţare publică, acţionarii şi creditorii subordonaţi vor fi primii care vor trebui să contribuie.

Pe de altă parte, șeful Autorităţii Bancare Europene, Andrea Enria, a criticat recent faptul că oamenii politici din Europa nu au lăsat băncile să falimenteze, fapt ce a prelungit criza economică ce s-a făcut simțită din 2008.

Oficialii Băncii Central Europene au anunţat numele a 128 de instituţii din zona euro care vor fi supuse verificării calităţii activelor. Pe lista provizorie sunt 24 de bănci din Germania, 16 din Spania, 15 din Italia, 13 în Franţa, 7 din Olanda, 5 din Irlanda şi câte 4 din Grecia, Cipru şi Portugalia.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Mecanismul Unic de Rezoluţie pentru Uniunea Bancară va avea un nou board, format din reprezentaţii Băncii Central Europene, Comisiei Europene şi ai autorităţilor naţionale competenţe (cele ale statelor în care se află sediul central al băncii, precum şi sucursale şi/sau filiale ale acesteia). Acest comitet ar avea competenţe largi pentru a analiza şi a defini modul de abordare a rezoluţiei unei bănci: ce instrumente trebuie utilizate şi cum ar trebui să se implice Fondul european de rezoluţie.