ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Universitatea Politehnică din Bucureşti are intenția de a deveni unul dintre cei mai importanți jucători pe piața energiei din Capitală, potrivit unui reportaj realizat de Digi24.ro: deja vinde electricitate, pe bursă, chiar către ENEL, obține profit din cercetare, grație Laboratorului de Tehnica Tensiunilor Înalte, în care poate să producă ploi artificiale şi trăsnete, și are intenția de a oferi și căldură bucureștenilor, întrucât cele două case care producă, singure, curent electric şi căldură, prin intermediul unor panouri solare montate pe acoperiş și cu ajutorul unei instalații eoliene, sunt mai mult decât suficiente pentru campusul universității.

Universitatea Politehnică București și-a schimbat politica energetică în 2007, atunci când s-a constatat că oferta ENEL și RADET nu era viabilă din punct de vedere economic. Astfel, UPB a investit peste 1,5 milioane de euro într-o centrală de cogenerare, de ultima generație, capabilă să producă energie electrică și energie termică. Instituția mai obține electricitate și prin intermediul unei rețele de panouri solare montate pe acoperișurile facultăților. Din afacerea cu Enel, Politehnica estimează încasări de peste 150.000 de euro.

Centrala de cogenerare foloseşte ca materie primă gazele naturale. Unitatea produce, anual, 13.000 de megawaţi/oră și 20.000 de gigacalorii.

Laboratorul de Tehnica Tensiunilor Înalte a fost construit în anii `70, cu tehnologie cumpărată din fosta R.D.G, şi este cea mai mare unitate de acest gen din țară. Producătorii de echipamente din domeniul energetic testează aici, contra cost, rezistenţa izolaţiilor la tensiuni înalte, de până la 3500 de kilowolți.

Integral, pe digi24.ro