ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Universitatea de Politehnică din București a devenit, din client al Enel, furnizor de energie al companiei.

În 2007, datorită facturilor mari la utilități, conducerea Universității de Politehnică a luat decizia de a produce căldura și curentul electric necesare în cadrul facultăților. Astfel, din producător de energie a devenit și comerciant, momentan concurând, la bursa de energie, cu gigantul Hidroelectrica, cel mai mare și cel mai ieftin producător de energie din România.

Totul a început printr-o investiție de peste 1,5 milioane de euro într-o centrală de cogenerare, de ultimă generație, care produce atât energie electrică, cât și energie termică. Un alt mod prin care universitatea mai obține electricitate este prin intermediul unei rețele de panouri solare montate, chiar de către profesori și studenți, pe acoperișurile facultăților.

Astfel, anul acesta, Politehnica a scos la vânzare surplusul de energie electrică și căldură, gigantul Enel ajungând să cumpere de la fostul său client.

Universitatea de Politehnică este singura din România care face parte din cele mai prestigioase 500 de universități din lume, la ora actuală. Nu puțini sunt cei care pleacă, din băncile ei, direct pe alte meleaguri, unde se investește mai mult în cercetarea științifică, România fiind una dintre țările europene care alocă cele mai puține fonduri pentru cercetare. Doar 0,3% din P.I.B se duc spre cercetare, adică aproape 2 miliarde de lei. „ Nu este de mirare că în aceste condiții universitățile, printre care și Politehnica, pregătesc de fapt ingineri pentru export”, scrie Digi24.