ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Unul dintre laureaţii Premiului Nobel pentru Medicină din acest an, Randy W. Schekman, i-a adus un omagiu românului George Emil Palade.

În prima sa reacţie  după ce a aflat că a primit prestigiosul trofeu, James Rothman, profesor la Universitatea Yale, a declarat că îi este recunoscător savantului român.

Îmi exprim recunoştinţa pentru George Palade care a fost cu adevărat un pionier în domeniul biologiei celulare, prin dezvoltarea tehnicilor de microscopie pentru vizualizarea membranelor în celulele umane. Prin geniul său a realizat modul în care proteinele care urmează să se deplaseze din celule sunt asamblate, într-un proces în interiorul celulei” -  a spus Schekman.

Singurul român laureat cu Nobel, în 1974, George Emil Palade (1912 - 2008), este considerat şi acum cel mai influent specialist în biologie celulară din lume. Renumita catedră de Biologie Celulară a Universităţii Yale îi poartă numele.

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină a fost câştigat în 2013 de doi americani, James Rothman şi Randy Shekman, şi de germanul Thomas Sudhof.

Cei trei au fost răsplătiţi pentru descoperirile în domeniul sistemului de transport în interiorul celulei, pentru ca 'substanţele să fie transportate unde trebuie în celulă, la momentul potrivit', a arătat Comitetul Nob

Randy Schekman are  64 de ani.  El a declarat că a fost trezit la ora 1 dimineaţa, la reşedinţa sa din California, de către preşedintele Comisiei Nobel, pe când încerca să se refacă după o călătorie în Germania din care s-a întors cu o noapte înainte de anunţarea premiilor.

În anii '70 Schekman a descoperit un set de gene necesare pentru realizarea transportului vezicular, în timp ce Rothman a explicat în anii '80 - '90 felul în care proteinele se prind de membranele lor ţintă la fel ca un fermoar. De asemenea, în anii '90, Sudhof a descoperit modul în care veziculele îşi descarcă cu precizie încărcătura transportată.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews