ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre laureații Premiului Nobel pentru Medicină din acest an, Randy W. Schekman, i-a adus un omagiu românului George Emil Palade.

În prima sa reacție  după ce a aflat că a primit prestigiosul trofeu, James Rothman, profesor la Universitatea Yale, a declarat că îi este recunoscător savantului român.

"Îmi exprim recunoștința pentru George Palade care a fost cu adevărat un pionier în domeniul biologiei celulare, prin dezvoltarea tehnicilor de microscopie pentru vizualizarea membranelor în celulele umane. Prin geniul său a realizat modul în care proteinele care urmează să se deplaseze din celule sunt asamblate, într-un proces în interiorul celulei-  a spus Schekman.

Singurul român laureat cu Nobel, în 1974, George Emil Palade (1912 - 2008), este considerat și acum cel mai influent specialist în biologie celulară din lume. Renumita catedră de Biologie Celulară a Universității Yale îi poartă numele.

Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină a fost câștigat în 2013 de doi americani, James Rothman și Randy Shekman, și de germanul Thomas Sudhof.

Cei trei au fost răsplătiți pentru descoperirile în domeniul sistemului de transport în interiorul celulei, pentru ca 'substanțele să fie transportate unde trebuie în celulă, la momentul potrivit', a arătat Comitetul Nob

Randy Schekman are  64 de ani. El a declarat că a fost trezit la ora 1 dimineața, la reședința sa din California, de către președintele Comisiei Nobel, pe când încerca să se refacă după o călătorie în Germania din care s-a întors cu o noapte înainte de anunțarea premiilor.

În anii '70 Schekman a descoperit un set de gene necesare pentru realizarea transportului vezicular, în timp ce Rothman a explicat în anii '80 - '90 felul în care proteinele se prind de membranele lor țintă la fel ca un fermoar. De asemenea, în anii '90, Sudhof a descoperit modul în care veziculele își descarcă cu precizie încărcătura transportată.