ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începând cu luna ianuarie, mai mulți oficiali ucraineni, apropiați fostului președinte Viktor Ianucovici, au fost găsiți morți în ceea ce, după cum au decretat anchetatorii, par a fi ”sinucideri în lanț”. Ultima informație venită de la Kiev, moartea prin înec a fiului cel mic al lui Viktor Ianukovici, a fost însă preluată de toate agențiile de știri și aruncă și mai multe semne de întrebare asupra circumstanțelor stranii în care au murit cel puțin șase foști oficiali ucraineni.

[P] Razboiul sfarsitului lumii – Mario Vargas Llosa – comanda online

Viktor Davidov, fiul în vârstă de 33 de ani al fostului președinte ucrainean, înlăturat de la putere anul trecut, în urma revoltelor de la Kiev, s-ar fi înecat în apele reci ale lacului Baikal, după ce ar fi căzut acolo cu mașina. Informația a fost confirmată pe Facebook de consilierul ministrului de Interne de la Kiev, Anton Gherașenko. Nu însă și oficial de autoritățile de la Kiev.

Dacă se va confirma, moartea fiului lui Viktor Ianukovici ar fi ultima din șirul bizar al deceselor unor personaje care au avut legături cu fostul președinte.

La 13 martie, o sursă din ministerul de Interne de la Kiev dezvăluia pentru Interfax că fostul guvernator al Zaporizhiei, Oleksandr Peklushenko, in vîrstă de 60 de ani, a fost găsit mort în orașul Soniachine. Iar investigatorii apreciau că ar fi vorba de o sinucidere și că bărbatul și-ar fi tras un glonț în gât. Peklushenko, un apropiat al lui Ianucovici, era anchetat pentru că ar fi fost implicat în reprimarea demonstranților din Maidan.

Pe 9 martie, fostul deputat Stanislav Melnik, 53 de ani, a fost găsit fără suflare în baia casei sale. Și el, conform versiunii oficiale, și-ar fi luat viața cu un glonț în cap.

În februarie, în ultima zi a lunii, Mikhailo Cecetov, unul dintre inițiatorii unei legi care prevedea legi dure pentru cei care protestau în centrul Kievului, s-a sinucis, aruncându-se de la fereastra apartamentului său, de la etajul 17.

Tot în februarie, pe 25, Serghii Valter, primarul orașului Melitopol, acuzat de abuz în serviciu, a fost găsit spânzurat. A doua zi, comandantul poliției din același oraș, Oleksandr Bordiukh, a fost găsit mort în casa sa.

Șirul acestor morți suspecte a început însă pe 29 ianuarie, când Alexei Kolesnik, fostul președinte al consiliului regional Kharkiv a fost găsit spânzurat.