ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Astăzi, 19 noiembrie, se împlinesc 35 de ani de la inaugurarea primului tronson de metrou din Bucureşti. Acesta măsura la vremea respectivă 8,1 km şi număra 6 staţii.

Black Friday:Livrare gratuita in 24 de ore!

În prezent, reţeaua de transport în comun din subteran s-a transformat într-un veritabil "oraş de sub oraş", cu 51 de staţii şi 4 magistrale de metrou care însumează 69,25 km de cale dublă. De la punerea în funcţiune a primului tronson de metrou şi până în prezent, numărul celor care au călătorit cu metroul din Bucureşti echivalează cu circa 64,5% din populaţia globului.

În tot acest timp, metroul din Capitală a stabilit şi două recorduri mondiale.

Primul dintre ele a fost înregistrat în 1979, la inaugurare, când metroul din Capitală a circulat cu călători şi în perioada de probe - un caz unic în lume.

Astfel, pe 16 noiembrie 1979 a fost pus în funcţie primul tronson de metrou al Magistralei I, cu o lungime de 8,1 Km, pe distanţa Semănătoarea – Timpuri Noi. Trei zile mai târziu, din Depoul Ciurel a plecat în staţia Semănătoarea primul tren de metrou care a primit călători. Primele şase staţii de metrou construite au fost Semănătoarea (actuala Petrache Poenaru), Grozăveşti, Eroilor, Izvor, Piaţa Unirii şi Timpuri Noi. Până la data de 19 decembrie 1979, când s-a tăiat oficial panglica de începere a exploatării metroului, metroul a funcţionat cu calători fiind singurul metrou care în perioada de probe a funcţionat cu călători.

Cel de-al doilea record a fost înregistrat în 2014, când una din "cârtiţele" uriaşe care sapă tunelul de metrou de pe Magistrala 5 a atins cea mai mare viteză de săpare înregistrată vreodată de un astfel de utilaj.

La 5 aprilie 2014, pe parcursul a patru schimburi a câte șase ore, cârtiţa Varvara a stabilit un nou record mondial, săpând 45 de metri de tunel de metrou, într-o singură zi, cu 1,5 metri mai mult față de recordul mondial stabilit, în 2012, la Varșovia. Recordul pe plan mondial a fost depăşit de Varvara pe sensul de mers dintre stațiile Favorit și staţia Tudor Vladimirescu (fosta Drumul Taberei 34).

Mai multe despre istoria metroului din Bucuresti, aflați AICI

http://youtu.be/17cVCQTT_bY