ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Federaţia Română de Gimnastică aniversează 38 de ani de la data în care Nadia Comăneci a luat primul 10 din istoria gimnasticii mondiale, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Montreal.


"E ziua în care minunile au devenit posibile. Acum 38 de ani lumea gimnasticii vibra cu fiecare mişcare a exerciţiului la paralale al Nadiei Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal. Istoria a consemnat momentul şi de atunci o lume se raportează la el. Perfecţiunea fusese atinsă! 1.00 sau 10.00 într-o eroare care a făcut înconjurul planetei. Era prima maximă din istoria gimnasticii olimpice şi mondiale, era momentul României. Generaţii întregi de gimnaste tricolore au fost şi sunt inspirate de acest moment, unul în care sunt cuprinse toate aspiraţiile lor", postează FRG pe pagina oficială de Facebook a lotului feminin de gimnastică al României.

Nadia Comăneci marchează la rândul ei ziua de 18 iulie postând pe contul personal de Twitter o fotografie alături de tabela electronică de la JO care arăta nota 1.00 în loc de 10.00. "Astăzi se împlinesc 38 de ani de la primul 10 primit la Jocurile Olimpice de la Montreal. Mulţumesc tuturor pentru cuvintele frumoase", afirmă Nadia Comăneci.

La 18 iulie 1976, Nadia Comăneci obţinea prima notă de 10 din istoria gimnasticii. Exerciţiul ei la paralele a fost considerat perfect şi notat pe măsură. Nadia avea atunci 14 ani şi nu s-a mulţumit cu o singură notă de 10. Au urmat încă şase, intrând în istorie, chiar dacă echipa României s-a clasat la JO de la Montreal doar pe locul secund, după Rusia, la 3,250 puncte.

Nadia Comăneci este considerată cea mai titrată gimnastă din toate timpurile.