ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Paul Grigoriu, unul dintre cei mai îndrăgiţi şi cunoscuţi oameni de radio, a murit vineri, la locuinţa sa din localitatea Buciumeni, judeţul Dâmboviţa. Notorietatea a căpătat-o ca realizator al "Matinalului" de la Radio Români Actualităţi.

[P] Maria, Regina României. Jurnal de Război, ediție integrală, necenzurată - comanda online

Paul Grigoriu s-a născut la 6 martie 1945 la Bacău. Absolvent al Facultăţii de Limbi romanice, clasice şi orientale – Universitatea Bucureşti, secţia franceză-spaniolă. Din 1969 lucrează la Radiodifuziunea Română, redacţia emisiunilor pentru străinătate, secţia franceză. După 1990, realizator al emisiunii “Matinal” de la Radio România Actualităţi.

Redactor-şef al Programului III (Radio România Tineret) şi – din 1992 – director general adjunct al Radiodifuziunii Române. Între octombrie 1994 – septembrie 1995 este director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune. Director general adjunct până în anul 2002, când demisionează din funcţie.

Cariera jurnalistică a lui Paul Grigoriu este marcată de prestaţiile estivale de la Radio Vacanţa – până în 1989 – şi de radioprograme precum “Noapte albastră”. Succesul de public – nemaiîntâlnit până la el – i l-a adus populara emisiune “Matinal”, al cărei iniţiator a fost după 1990.

Personalitate de prim-plan a Radiodifuziunii Române, Paul Grigoriu a marcat prin prestaţia sa inspirată secţiunea postdecembristă a istoriei radioului românesc. Este autorul mai multor volume de proză şi reportaj literar. Debutul său cu Anatomia unei străzi propune cititorilor o „galerie de chipuri“, de pe strada Armenească a Bacăului, acolo unde, la numărul 40, viitorul megarealizator radio şi-a petrecut, blând şi anonim, copilăria.

A primit, de la doi preşedinţi ai României, Ordinul Meritul Cultural şi, mai apoi, Ordinul Serviciului Credincios. În 2009, la un an după ce a decis să se pensioneze, într-o emisiune la Radio România Actualităţi, “domnul Radio”, aşa cum i se spunea lui Paul Grigoriu, mărturisea: "Am aflat cu stupoare, după ce a citit un prieten de-al meu ce scrie pe Ordinul acela, că aş putea fi îngropat cu salve de puşcă şi că am dreptul la nu ştiu ce, la onoruri, la nu ştiu ce. La groapă nu trebuie onoruri. La groapă trebuie bocete".