ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Garda Națională Ucraineană a fost plasată în stare de alertă maximă, ca urmare a incendiului de vegetație izbucnit marți în Ucraina în apropierea centralei de la Cernobîl, scena celui mai mare dezastru nuclear civil în 1986. În această dimineață, responsabili ai Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență de la Kiev, citați de AFP, au anunțat că situația este sub control, informează Russia Today.

Serviciul ucrainean pentru Situații de Urgență a anunțat miercuri dimineață că incendiul a fost localizat și oprit, dar mai continuă acțiunile de stingere a focarelor propriu-zise.

Incendiul s-a declanșat marți, în jurul orei locale 12.45 (09.45GMT), și s-a propagat pe o suprafață de aproape 320 de hectare, potrivit serviciului citat. Sute de persoane au fost mobilizate în lupta cu flăcările, plus zeci de autospeciale, trei avioane și două elicoptere.

Poliția ucraineană a precizat în noaptea de marți spre miercuri că a procedat la evacuarea mai multor locuitori din această zonă. Autoritățile ucrainene au încercat încă de marți să asigure că situația este sub control și că nu prezintă niciun pericol.

Premierul Arseni Iațeniuk s-a deplasat la fața locului, la sute de kilometri de Kiev, pentru a se întâlni cu pompierii.

Chiar dacă incendiul nu a fost încă stins în totalitate, autoritățile ucrainene dau asigurări că nivelul de radiație se încadrează în limitele normale și că nu s-a schimbat.

'Nivelurile de radiație la Kiev și în regiunea Kievului sunt stabile', susține Serviciul ucrainean pentru Situații de Urgență.

Explozia reactorului nr. 4 de la centrala Cernobîl, produsă pe 26 aprilie 1986 a contaminat o bună parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia și Belarus, foste republici sovierice.

Ucraina a marcat duminică 29 de ani de la dezastrul nuclear, pe fondul dezbaterilor ce persistă privind bilanțul uman al catastrofei.

[embed]https://youtu.be/ezmlRSX4wDI[/embed]