ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a fost primit, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Traian Băsescu, și la Ministerul Apărării Naționale de premierul Victor Ponta, iar șeful alianței nord-atlantice a reiterat sprijinul total pe care România îl are din partea aliațior săi. De asemenea, Anders Fogh Rasmussen a lăudat România pentru investițiile în industria de apărare, în timp ce Traian Băsescu a remarcat din nou salba de conflicte de la țărmul Mării Negre, întreținute de Rusia.


Sunt deosebit de încântat să vizitez România la 10 ani de când sunteţi membri NATO.

România este o ţară puternică angajată şi de încredere, jucaţi un rol esenţial în Afganistan, aveţi un rol activ în programele noaste multinaţionale de îmbunătăţire a capacităţilor noastre militare inclusiv apărarea antirachetă. Aţi arătat că este posibil să întoarcem tendinţa de scădere a bugetelor de apărare şi aţi reuşit să faceţi investiţii substanţiale în capacităţi substanţiale.

Sarcina principală a NATO este apărarea şi protejarea aliaţilor noştri, iar angajamentul nostru este extrem de solid. Am discutat criza serioasă care se desfăşoară la graniţele noastre şi aş vrea să fiu foarte clar: România nu este singură, sunteţi parte a NATO şi orice aliat se bucură de protecţia completă a NATO. De aceea am consolidat prezenţa noastră pe mare, în aer şi în teritoriu, din Marea Neagră până în Marea Baltică, inclusiv în România. Vom face tot ce este necesar oricât este nevoie.

Agresiunea Rusiei subminează chiar principiile pe care ne-am construit pacea şi prosperitatea, dreptul fiecărei naţiuni de a-şi determina viitorul şi respingerea aşa numitelor sfere de influenţă. Acum mai mult ca niciodată este clar să apărarea contează şi că legătura puternică dintre Europa şi America de Nord rămâne fundaţia puternică pentru securitatea noastră.

La rândul său, președintele Traian Băsescu a vorbit pe larg despre problemele de securitate ridicate de acțiunile Rusiei de la începutul acestui an.
Trebuie să remarc faptul că vizita dvs vine într-un moment în care regiunea este frământată de probleme de securitate. Am discutat cu domnul secretar general toată problematica regiunii şi modul cum trebuie să reacţionăm la creşterea nivelului de securitate generat de situaţia din Ucraina şi de poziţia Rusiei.

În perspectiva summitului din septembrie, obiectivul nostru este consolidarea nivelului de securitate pe flancul de Est al Alianţei şi reafirmarea cu forţă a aplicării articolului 5 al Tratatului care garantează securitatea fiecărui stat membru NATO, prin sprijinul acordat de toate statele membre.

Am remarcat reacţia de solidaritate pe care au avut-o state precum SUA care au trimis elemente de forţe ariene, forţe navale, nave de luptă americane şi franceze care au fost în Marea Neagră. Am salutat reacţia Canadei care a trimis şi ea în România avioane de luptă, reacţia întregii Alianţe şi afirmarea la cel mai înalt nivel, al secretarului general al NATO a funcţionării articolului 5.

Angajamentul guvernului de a creşte alocaţiile pentru Ministerul Apărării este bun, poate că trebuie să dicutăm cadenţa cu care se va face pentru că evenimentele nu aşteaptă.

Am făcut aprecieri faţă de situaţia din Marea Neagră o situaţie care s-a deteriorat şi care are o altă imagine după anexarea Crimeii. După Nagorno-Karabakh, Osetia de Sud, Abhazia, acum un nou punct Transnistria unde se află concentrate forţe ruse care crează dezechilibre care trebuie compensate.