ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Saidnaya este un oraș sirian care găzduiește una dintre cele mai vechi mănăstiri creștine. Cea mai mare parte a populației este creștină. În acest oraș, până în prezent, au fost deteriorate toate bisericile creștine.

În ianuarie Saidnaya a fost din nou ținta unui atac al militanților jihadiști Jabhat al-Nusra afiliați rebelilor.
Nu înțeleg de ce, în timpul negocierile din Elveția, rebelii nu au oprit focul. De ce îi împiedică pe credincioși să vină la mănăstirea noastră? Și de ce, după ce a existat timp de aproape 1.500 de ani, mănăstirea este acum amenințată?  se întreabă o monahie viețuitoare în această mănăstire.

Aici se păstrează conform tradiției una dintre cele patru icoane pictate de Apostolul Luca. Măicuțele  au refuzat să părăsească mănăstirea însă orfanele care erau adăpostite în orfelinatul de aici au fost trimise într-un loc mai sigur.

Pe 19 ianuarie peste 100 de militanți rebeli Al-Qaeda  au fost uciși în timpul confruntărilor cu armata siriană în apropierea mănăstirii . După respingerea atacului, numărul tirurilor de mortiere asupra orașului Saidnaya a crescut, o schijă lovind o școală în timp ce un obuz a căzut în apropiere de Mănăstirea Sf. Gheorghe .

Creștinii a fost supuși la numeroase atacuri ale grupurilor extremiste de la izbucnirea violențelor în martie 2011. În jur de 1,8 milioane de creștini locuiesc în Siria reprezentând 10% din populația țării . Dintre aceștia aproximativ 1,1 milioane sunt creștini ortodocși ce țin de Patriarhia Antiohiei însă aproape 400.000 au părăsit țara.

http://youtu.be/G-mtsK-uazc